За дома

Да почистим компютъра - най-мръсната вещ у дома

Как да го почистим и откъде да започнем?

18.04.2013г. / 14 16ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Много често четем за най-мръсните неща у дома и е стряскащо, че компютърът е едно от тях. С редовното му почистване обаче, можем лесно да държим микробите настрана. Най-хубавото е, че няма нужда да купуваме скъпи почистващи препарати, за да се справим с отпечатъците от пръсти и прахта в клавиатурата.

Екрана

Направете си сами почистваща течност, като смесите равни части дейонизирана вода и оцет. Използвайте чиста памучна кърпа, за да забършете екрана. Можете да използвате и кърпичка за очила, за да попиете останалата влага и да премахнете и последните петънца.

Свързани статии

Ако не е толкова мръсен по условие, а просто искате да избършете прахта и леки замърсявания, можете да използвате филтри за кафе.

Клавиатурата

На помощ идва сешоарът. Използвайте стеснен накрайник и насочете студената въздушна струя към разстоянията между клавишите като внимавате да не е прекалено близко.

Ако разполагате с лепкави листчета, можете да пъхнете страната с лепилото под клавишите и да измъкнете насъбралия се прахоляк. Същото можете да направите с тънки клечки за уши или просто с парче памук с изтънен край.

Използвайте старата четка за зъби и гореописаната течност за почистване. Топнете четката и тръкнете клавишите, за да махнете мръсотията върху и между тях. Избършете с памучна кърпа.

Мишката

Отдавна мишките с топче не са сред предпочитаните, но ако все още използвате такава и сте достатъчно уверени в сръчността си, освен да махнете топчето и да използвате пинцета, за да махнете наслоената мръсотия, можете също и да я разглобите и да я изчистите част по част.

Ако мишката е лазерна – просто използвайте кърпа и изтъркайте мръсотията. Не забравяйте и подложката, върху която движите мишката – ако не можете да я почистите, най-добре я сменете.

Дребна подробност, която не трябва да забравяте обаче, е да изключите компютъра, когато извършвате каквото и да е почистване.

Коментирай