За дома

Лалето в градина или в саксия?

Лалето – символ на пролетта и младостта

22.04.2013г. / 09 52ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бихме могли да кажем, че лалето е един от символите на пролетта. Може би на тази тема трябва да поспорим с традиционалистите и да се обосновем, защото много от вас ще кажат – кокичето е символът на пролетта.

Да, но кокичето цъфти почти през зимата и дълго време след като е прецъфтяло все още дзиндзирикаме в дебелите палта.

Така че за топлолюбивите дами лалето и нарцисът са истинските предвестници, че идва време за роклите и полите и можем да се престрашим да приберем якетата и ботушите. 

Затова моят съвет е – намерете къде (в градината, пред блока, където намерите истинска земя между бетона) насадете лалета – най-малкото, за да се зарадвате, че идва пролетта. 

Може да насадите лалетата навсякъде, но ако имате избор и искате да си имате красиви лалета, насадете ги на слънчево място.

Свързани статии

Тук е мястото да се извиня на ентусиастите, които ще хукнат да садят лалета. Моя е грешката трябваше тази статия да я напиша есента, когато е времето за садене на лалета. Но какво да направя, че като ги видя тези цъфнали пеперуди и не мога да ги подмина с безразличие.

Обикновено лалетата ги садят в лехи, но вие може да изберете да ги насадите в кръгче. 
След като се засадят луковиците е добре да се покрият с дървени стърготини, торф или слама, за да се задържа повече влага, точно когато се вкореняват и да ги топли. 

Снимка: Sxc.hu

Ако почвата ви е прекалено глинеста, трябва да я смесите с перлит, да се добави тор, торфен мъх на дълбочина 30-40 см. Защото в противен случай лалетата няма да ви се прихванат. Почвата, в която виреят лалетата трябва да е пореста, така че да може кореновата система на лалето да се развие. В почвата трябва да има и достатъчно кислород, за да не се задуши и изсъхне.

Какво трябва да направите пролетта – първо да им се радвате когато цъфтят и след това да изрежете листата им. Добре е да го направите, защото иначе може да загният и загинат. А след 2 месеца е добре, да не кажа задължително, да извадите луковиците, да ги почистите от пръстта и да ги приберете на сухо и проветриво място. Честно казано доскоро си мислех, че е напразно усилие, но реално виждам последствията – лалетата изчезват. А това е защото, като не ги вадим от почвата те потъват все по-дълбоко и дълбоко и накрая не израстват. Така че, ако искате да се радвате на вашите пролетни предвестници дълги години се грижете добре за тях.

А ако нямате подходяща градина есента може да насадите лалета в сандъчета или саксии и ранна пролет домът ви ще цъфне в пролетна премяна. И все пак няма нищо по-хубаво от едно поле цъфнали лалета.

Коментирай