За дома

Хлебарките ни нападат, не ги лови отрова

Хлебарките еволюират, вече смятат сладкото за горчиво

28.05.2013г. / 14 00ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Европейските хлебарки еволюират, за да избягват отровата, прикрита със захар, алармира BBC, позовавайки се на изследване на учени от университета на Северна Каролина.

Свързани статии

Те са установили, че хлебарките мутанти имат „реорганизирано“ чувство за вкус, с което възприемат глюкозата, която се поставя за примамка в отровата, не като сладка, а като горчива. Така хлебарките вместо да поемат отровата, я избягват, посочват учените.

Учените от същия екип забелязаха за пръв път преди 20 години, че някои пестициди не могат да изгонят хлебарките от домовете, защото стръвта вече не ги привлича.

„Клетките, които обикновено реагират на горчиви съединения, реагират на глюкозата при тези мутирали хлебарки“, отбелязва д-р Шал от екипа. Така те възприемат глюкозата като горчиво съединение.

Самият специалист нарече това нова глава в еволюционното надпреварване между хората и хлебарките. „Ние продължаваме да ги преследваме с инсектициди, а те непрекъснато си изработват механизми, за да ги избягват“, посочи в заключение той.

Всички новини можете да четете на Dnes.bg.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Стопинсект ( преди 10 години )
Това е защото ги мислим за глупави същества, а те в действителност са по-умни и от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар