За дома

Кога подковата носи щастие?

Къде да я намерим?

19.09.2013г. / 09 50ч.
Вергиния Генова
Снимка: Shc.hu

Снимка: Shc.hu

Всички знаем, че подковата от векове е символ на щастие, благополучие и сбъднати желания. Смята се, че още в дълбока древност са правили специални „обувки“ от дърво или метал за конете. В първите години след новата ера са започнали да подковават конете, като закрепват подковите за копитата на конете със специални гвоздеи.

Свързани статии

В началото, а както се вижда и по търсенето в днешно време, металът е много ценен. Затова се е вярвало, че е на късмет, ако си намериш късче желязо. Можел си да си направиш нож или нещо друго, което да ти влезе в употреба.


След като вече хората са можели да си купят нож и гвоздей и не е трябвало да разчитат на късмета за това, те са започнали да си заковават над вратата намерените подкови.
Смятало се е, че дяволът няма да влезе в дом, на чиято врата е закована подкова.

Днес във всеки магазин за сувенири може да си купите подкова. Според предпочитанията ви тя може да е кожена, метална, дървена, керамична. Добро послание и идея е да подарите символичен подарък на някого, но според поверието – само намерената подкова носи щастие и късмет.

Така че ако държите на автентичното, трябва да помислите къде в днешно време може да намерите, така да се каже, подкова по естествен път. Може би ще ви е по-лесно с четирилистна детелина, но… да не ви обезсърчавам. Все още има достатъчно места по света, където хората се придвижват с коне, магарета, катъри или мулета. Остава да намерите такова.

Оказа се, че имало над 300 вида туризъм по света, какъвто се сетите. Трябва да проверя дали пък няма и туризъм за търсене на подкови? Но е време да има и такъв, ще е нещо средно между археология и нещотърсачество.

Успех на търсачите на щастие!

Коментирай