За дома

Цвета Попова за тенденциите в дизайна и актуалните цветове в обзавеждането

Интервю с интериорния дизайнер Цвета Попова за предизвикателствата в обзавеждането и създаването на интериорни шедьоври

20.11.2013г. / 16 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: © Мони Франсес/ От игла до конец

Снимка: © Мони Франсес/ От игла до конец

Цвета Попова е родена в Пловдив и започва работа като художник на свободна практика преди повече от 25 години. Първата фирма, която интериорната дизайнерка основава, е в областта на стъклото, след което започва работа и по проекти в областта на интериорния дизайн и архитектурата.

Към момента Цвета Попова има над 300 проекта и реализации в градовете: Пловдив, София, Варна, Слънчев бряг, Несебър, Созопол и Белград.

С дизайнерката разговаряме за предизвикателствата в нейната работа и за възможностите, които ни предлага интериорният дизайн. Освен това, дизайнерката дава ценни съвети как да обзаведем дома си и кои са най-актуалните тенденции в дизайна.

Как решихте да се занимавате с интериорен дизайн? С какво ви привлече тази професия?

Съзидателното начало, умението да редиш в естетика в пространството, да създаваш уют и красота.

От години се занимавате с интериорен дизайн. Кои са най-големите ви професионални гордости?

Нямам гордост, но любов към творчеството. А сред проектите, за които обичам да говоря и да помня работата ми са Академия L'Oreal и четири проекта за интериора на големи сватбени тържества.

Имате много проекти зад гърба си и прекрасно реализирани идеи. Но кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали в работата си?

Големите обекти. Големите пространства са най-трудни за обединение.

Задължително ли е да се ползват услугите на интериорен дизайнер, дори и когато обзавеждаме малко жилище или тогава е още по-необходимо?

Да, много добре би било всеки човек да попадне на „своя“ тип дизайнер, който да го вдъхнови за създаването на малките пространства. Тъй като те също са големи предизвикателства.

Какви съвети бихте дали за обзавеждане на малък, но функционален дом?

Да се придържаме към японския принцип „По-малкото е повече“!

Бихте ли казали поне един елемент от обзавеждането, който винаги внася уют, без задължително да е скъп?

Подходящото осветително тяло. Мотото на фирмата за електроинжинерна дейност на една голяма жена – инж. Лилия Аладжем от години стана любимо и на мен – „При подходящото осветление светът е прекрасен“!!!

Ако ни липсва финансова възможност да ползваме услугите на интериорен дизайнер, но държим да обзаведем дома си с вкус, какво бихте ни посъветвали, към кои правила да се придържаме?

Да гледаме на осветлението като на част от мебелировката. Както написа Гьоте – "Das Liht ist alles" („Светлината е всичко“).

Имате ли предпочитани дизайнери и модни марки?

Свързани статии

Харесвам екстравагантното, стилното, цветното в творчеството на големите творци като Жан Новел, Заха Хадид, Джорджо Армани, Кендзо.

Има ли актуални цветове в обзавеждането, които в момента да диктуват модата?

Да, от няколко години бялото във всичките му нюанси и орехът като вечен фурнир са хит. Тяхното правилно съотношение в съчетание е великолепно!

Разкажете ни повече за вашата фондация „Проектирай живота“. На кои хора помагате и какви са целите, които искате да постигнете?

Убедена съм, че в период на криза най-правилното решение е да влагаш, а не да отлагаш! Така че целта ни е да влагаме – повече желание, емоция, възможност. В настоящия момент нацията ни има огромна нужда от прилив на сили, от духовно пробуждане и утвърждаване. Повече можете да видите на сайта: www.designlife.bg

Сутринта ви започва с...?

молитва и мисъл.

Любим вкус, цвят, място?

Обичам вкуса на чистата и свежа вода, белотата, природата!

Имате ли любима кулинарна рецепта, която да споделите с нашите читателки?

Обичам да готвя! Има голям релакс в приготвянето на храна! Храната е част от съзиданието, от Радостта! Бих искала да споделя с жените рецептата на полезна и много здравословна утринна напитка – естествена лимонада: сутрин на гладно изпивате права, на големи глътки една голяма водна чаша леко топла вода, с разтворени в нея чаена лъжичка сода бикарбонат и сока на един лимон! Така приетата напитка влияе благотворно и освежаващо на целия ни храносмилателен тракт.

Какво ви вдъхновява и за какво мечтаете?

Винаги са ме вдъхновявали Любовта, добротата и общуването между нас хората. Екзюпери написа: „Бисерите на този живот са нашето човешко общуване! Мечта е всеки миг да срещам и изявявам Любов и Радост!

Снимки: Мони Франсес/ От игла до конец

Коментирай