За дома

Кое сирене да изберем за любимото си вино?

Идеалните комбинации за по-наситено удоволствие

11.05.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Виното е една от най-изтънчените и харесвани напитки от хилядолетия! Ако е любима и на вас и най-вече – ако я предпочитате за вашите партита или семейни събирания с приятели, сигурно бихте искали да знаете с кои видове сирена си подхождат различните вина!

Всички знаем, че сиренето е най-подходящият „придружител“ на винените изкушения, затова запознайте се с идеалните комбинации между сирена и вино, за да доставите на близките и на себе си максимално удоволствие от консумацията на любимата напитка!

Синьо сирене

Сините сирена могат да бъдат приготвени от краве, козе или овче мляко. При процеса на зреене им се добавят специални благородни сини или зелени плесени, които им помагат да добият специфичния си аромат и незабравим вкус. Обикновено с времето сините сирена засилват остротата на вкуса и мириса си, затова е добре да се има предвид възрастта им при консумация.

Поради силния си, солен и остър вкус, сините сирена се съчетават много добре с десертни вина, чиято сладост балансира много добре остротата на синьото сирене. Такива вина са порто, шира, също някои видове розе. Калифорнийското каберне също е много подходящ вариант, както и каберне совиньон и совиньон блан.

Забележка: В някои случаи, когато синьото сирене е с прекалено остър вкус, има опасност да повлияе совиньон блана и да наруши вкусовите и ароматните му качества, затова най-добре е да се съчетава предимно с червени десертни вина, смятат специалисти.

Сирене „Бри“

„Бри“ се прави от сурово или пастьоризирано обезмаслено краве мляко. Има френски произход, както подсказва името му. Характеризира се с мека, кремообразна текстура с тънка, ядлива обвивка. Често този вид сирене се среща и подправено с различни билки, маслини или чесън. Добре е да се консумира в пика му на зрялост, за да се усетят всички аромати и специфики на текстурата.

Изключително подходящо е за пенливи вина – всички видове шампанизирано вино, естествено газирани и леко резливи варианти. Най-препоръчителни са сортовете от Франция, Испания или Калифорния.

Моцарела

Прясното сирене моцарела се е произвеждало от биволско мляко, но напоследък се прави предимно от краве. Среща се в много различни форми, обикновено овални апетитни меки парчета. Много подходящо за салати, приготвени от домати и маслини, каквато е салатата „Капрезе“. Босилекът като добавка придава още по-богат вкус на моцарелата. Тя се характеризира с кремообразна, фина и мека текстура, с минимално солен вкус.

Препоръчителни са комбинации със сухи вина, като сансер – сухо вино от региона на Лоара, Франция, както и совиньон блан.

Забележка: Любителите на експлозията от сладко-солени вкусове е добре да имат предвид, че мекото сирене може да се сервира полято със сладко или мед в комбинация с любимото ви сухо вино.

Свързани статии

Пармезан

Пармезанът се приготвя от обезмаслено или частично обезмаслено краве мляко. Той представлява сухо, трудно за дъвчене сирене, ако бъде консумирано на едри резени. Затова често в кулинарията се използва настъргано. Има силен и остър вкус.

Много добре се съчетава с вино кианти, както и сладки червени вина от района на Тоскана, Италия. Брунело ди Монталчино е вид италианско червено вино, което обикновено се нуждае от около 10 години, за да достигне върха на вкусовите си качества и е доста скъпо, но си заслужава да се опита комбинацията с пармезан!

Пекорино

Пекориното също е вид италианско сирене, но специфичното при него е, че е направено от овче мляко. Отлежаването и зреенето на пекориното е трудно и става доста бавно. Но резултатът е повече от задоволителен. Вкусът на този вид сирене е незабравим!

Пекориното се съчетава много добре с червени вина с по-висок процент съдържание на алкохол. Вкусът му допуска по-наситени вина с гъста текстура.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Див Селянин ( преди 9 години )
Язе си ручам домашно сиренце от кравите на комшийката за мезе на домашното винце и хич не ми дреме за ваште префъцунщини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
gibo ( преди 9 години )
От редакцията: Благодарим за бележката. Поправихме грешката.Моцарелата се прави от биволско мляко, а не от козе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
=/= ( преди 9 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
vinski ( преди 9 години )
нещто за българските сортове да кажете, или само преписвате като папагали! колко ли хора знаят за сансер-а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар