За дома

Многобройните употреби на лимона в дома

Почистване и още...

22.06.2014г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Знаем, че лимоните са полезни за здравето, че съдържат редица полезни вещества, повишават имунитета и зареждат тялото с енергия.

Но лимоните не са само това! Те са много повече – истинско чудо за домакинската работа! Знаете ли какво още можете да направите с един лимон, освен да го изядете?

Настинка и болно гърло

Можете да го използвате при възпалено гърло. Направете си гаргара с прясно изцеден лимонов сок и след това изплакнете с топла вода. Лимоновият сок убива бактериите и потушава възпалението.

Ароматизиране на контейнера за боклук

Изхвърлете обелките от използваните лимони в контейнера ви за отпадъци, за да неутрализират лошата миризма.

Полиране

За полиране на метални и емайлирани повърхности, използвайте равни части лимонов сок и сол. Тази смес прави любимия ви порцелан бляскав и чист като нов!

Премахване на драскотини от мебелите

Смесете равни части лимонов сок и зехтин и го втрийте в засегнатите места с помощта на мека кърпа.

Почистване на засъхнала боя или латекс

Ако наскоро сте правили ремонт и сте освежили стените или дограмата си, лимонът е много полезен в почистването на засъхнали остатъци и пръски от боя. Просто втрийте парче лимон в изцапаното място.

Свързани статии

Смесители и мивки

За да премахнете котления камък и наслагванията от сапунена утайка по смесителите и мивките по безопасен и здравословен начин, използвайте лимон. Втрийте лимонова кора върху изцапаните повърхности и ще се изненадате до какъв блясък ще ги доведе това.

Почистване на хладилника

Пресен сок от лимон, разтворен във вода е чудесен начин да почистите и ароматизирате хладилника. По същия начин можете да почистите и печката.

Ароматизатор

Направете си домашен ароматизатор, който да лъха свежест и чистота. Просто нарежете няколко лимона, полейте ги с вода в една тенджера и оставете да ври за около час.

Премахване на миризма от лук и риба

Знаете колко е неприятно ръцете ви да миришат на лук или риба, след като сте готвили. Втрийте парче лимон в пръстите си и ще се убедите колко е ефикасен този простичък метод.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )