За дома

Неща, които никога да не почиствате с оцет

Оцетът ги разваля

23.07.2014г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Freeimages

Снимка: Freeimages

Оцетът е чудесен начин да почистите дома си без да ползвате вредни химикали. Но той се оказва вреден за някои повърхности и настилки. За да не нараните и унищожите някои местенца от дома си, вижте къде никога не трябва да почиствате с оцет!

Гранитни и мраморни плотове

Киселината на оцета може да разяде камъка и да нарани повърхността му. Той става грапав и губи емайла си. В случая е препоръчително да използвате специално предназначен за мрамор препарат.

Каменни плочи за под

Плочите от естествен камък не са много приветливи към киселините, както оцетната, така и лимонената. Не ги почиствайте и с препарати, съдържащи амоняк. За предпочитане е почистване със обикновена сапунена вода.

Свързани статии

Почистване на петно от яйце

Ако сте изпуснали яйце на земята и то се е счупило, не го почиствайте с оцет. Оцетът има свойството да сгъстява яйчното съдържание, което го прави още по-трудно за премахване.

Дървени плотове

Оцетната киселина разяжда дървото и предизвиква поява на рохки петна по повърхността. За предпочитане е да използвате специално произведени за целта препарати, които са щадящи за дървената повърхност.

Ако все пак държите да използвате оцет, разреждайте го с повече вода преди употреба.

Упорити петна

Петна от трева, мастило, сладоледен сироп, кръв, няма да се почистят с оцет. Те са склонни да попиват надълбоко във власинките на тъканта и обработката с оцетна киселина ги кара да се разпространяват още повече.

Оцетът е подходящ за други настилки и предмети. Възползвайте се от неговите свойства, но не и в тези случаи.

Коментирай