За дома

Основни грешки при употреба на статичен миксер

Как да ползвате миксера правилно?

25.07.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За домакините, притежателки на изключително удобните статични миксери, сме подготвили някои съвети за употреба. Тези миксери са чудесни помощници в кухнята, но ако сте свикнали с едновремешните ръчни миксери, употребата на модерната машина може и да ви донесе някои главоболия.

Не четете инструкцията за експлоатация

За много домакини тези инструкции може и да се струват глуповати, но те могат да ви дадат полезна информация за това какво количество продукти може да издържи миксерът ви, на какви скорости е добре да пускате машината при различните видове консистенции.

Като знаете колко може да понесе вашият миксер, ще можете да съобразите как и колко да удвоявате нужната смес.

Пренебрегвате капацитета на бъркалката

Често срещана грешка при употребата на статичния миксер е поставянето на бъркалката прекалено ниско или прекалено високо. По-коректно е да се каже, че не настройвате правилно височината на купата, тъй като тя е със степени.

Бъркалката не бива да опира дъното на купата, както и не е хубаво да е твърде на високо. В първия случай рискувате да нараните купата, а и да повредите самия мотор на миксера. Във втория случай рискът е по-лесно поправим, но трудоемък – сместа ще се разхвърчи и ще изгубите време и енергия в чистене на цялата кухня!

Свързани статии

Пускате на твърде висока скорост

При статичните миксери е добре да се тръгва от по-ниска скорост към по-висока, особено ако приготвяте сметана за торти, белтъци на сняг или кремове за сладкиши. Много домакини нямат търпение да чакат смесите да станат готови колкото е необходимо и включват директно на бърза степен.

Така ще опръскате плотовете, пък и нито сметаната ще се вдигне, нито белтъците ще станат толкова пухкави и стегнати, колкото е необходимо!

Разбърквате, докато миксера е пуснат

Ако се намесвате с дървена шпатула, за да оберете стените на купата, докато миксерът работи, рискувате да я заклещите в бъркалката и да си докарате неприятности. Съветът е прост – не забравяйте да спирате миксера, за да оберете добре купата или да добавите нещо!

Забравяте да охлаждате купата

Това е много важно, най-вече когато приготвяте бита сметана за сладкиши. Тя става най-пухкава и гъста, когато металната купа е леденостудена. Това се отнася за всички смеси, които изискват увеличаване на обема и добиване на бухнала консистенция.

Коментирай