За дома

Дезинфекция на прахосмукачката

Важно е да почистваме и нея, не само тя да почиства дома!

15.08.2014г. / 12 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Само защото прахосмукачката чисти вашия дом не означава, че тя самата не се нуждае от почистване! Много хора пренебрегват този факт.

Така с годините съществуват големи рискове да ви се наложи да изхвърлите добре работеща прахосмукачка, само защото се е задръстила с прах или е завъдила молци.

Да, точно така. На онези, на които не им се е случвало вероятно ще им се стори странно, но е възможно. Тези гадинки живеят къде ли не. Торбичката на прахосмукачката се оказва чудесно скривалище за тях, както и място за размножаване. 

Ако прахосмукачката ви е с нееднократна торбичка, която изпразвате от време на време и връщате обратно в машината – знайте, че има вероятност тя да задържи влага и да стане примамлива за досадни насекоми и вредители. 

Как да почистите и дезинфекцирате прахосмукачката?

Изхвърлете старата торбичка на прахосмукачката. Сложете нова, но е важно новата да бъде поставена в прозрачно найлоново пликче. Така ще я изолирате и ще избегнете появата на мухъл и насекоми. А и ще предотвратите неприятната миризма, която се разнася от старата прахосмукачка при употреба. 

Свързани статии

Напръскайте вътрешността с дезинфектант

Вземете спрей за дезинфекция на повърхности, за предпочитане универсален. Напръскайте вътрешността на прахосмукачката, така че бактериите и ларвите да умрат. Напръскайте обилно, увийте прахосмукачката в найлонов чувал и оставете за известно време. 

След като сте сигурни, че е минало достатъчно време и сте сигурни, че гадинките са измрели, изтупайте добре машината, за да паднат мъртвите молци. 

Избършете с оцет

Изсипете една малка чаша бял оцет в кофа вода. Навлажнете чиста памучна кърпа с течността и я изстискайте добре. Почистете външните видими части на прахосмукачката с оцета. След това подсушете с чиста кърпа. 

Миризмата на оцет ще прогони евентуално останалите живи организми.

Може да използвате и спирт

Навлажнете чиста кърпа със спирт. Дезинфекцирайте прахосмукачката като забършете всички достижими елементи на вътрешността й. 

Не забравяйте след тези процедури да оставите прахосмукачката на въздух за няколко часа или докато сте сигурни, че е напълно изсъхнала преди да я пуснете отново в употреба.

Коментирай