За дома

Полезни естествени консерванти

Как да съхраним храната по натурален начин?

09.09.2014г. / 10 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Още преди векове хората са се научили как да запазват храната си годна за по-дълго време. Това правим и ние днес, но с тази разлика, че промишлеността ни трови с всеки изминал ден с изкуствените консерванти в храните.

Можем ли да съхраняваме продуктите си по естествен път вкъщи? Можем, разбира се! Вижте как!

Олио

Олиото е натурален консервант, използван за удължаване годността на различни храни по цял свят. То е много подходящо за всякакви храни, защото не променя по никакъв начин цвета и вкуса на храната.

Когато в храната навлиза въздух, тя се окислява и се разваля. Олиото предотвратява този процес на окисление и запазва микроорганизмите далеч от храната.

Сол

Солта се използва от векове за запазване на меса и зеленчуци. Бактериите, които развалят тези продукти са склонни да растат във вода, а солта поглъща водата и дехидратира продукта като запазва хранителните му качества без да нарушава вкуса. Това предотвратява разлагането й от дрождите и бактериите.

Захар

Подобно на солта, захарта абсорбира излишната вода от продуктите. Тя е подходяща не само за вашите конфитюри, желета и компоти, но може дори да предпази цветята ви от преждевременно изсъхване.

Лимонов сок

Лимоновият сок съдържа много лимонена и аскорбинова киселина. Аскорбиновата киселина е известна още като витамин С. Киселинността предотвратява растежа на микроорганизмите в храните и им пречи да се развалят. Витамин С освен това е и антиоксидант, който пречи на храната да се окислява.

Свързани статии

Оцет

Оцетът също действа по подобен начин на лимонената киселина. Киселата среда, която оцетната киселина създава, е отлична възможност за туршиите и консервираните ви храни да престоят спокойно цяла зима.

Карамфил

Той се използва от хиляди години в Индия и Китай за съхранение не само на продукти, но и на лекарства и билки по естествен път. Съдържа големи количества фенолни съединения, които имат антиоксидантни свойства. Карамфилът предпазва от размножаване на гъбички и бактерии.

Риган

Риганът е със силен и специфичен вкус, който не е подходящ за всички продукти, тоест не притежава неутралитета на олиото. Но въпреки това е подходящ, защото е мощен антиоксидант и има противогъбични и антибактериални свойства.

Мащерка

Друга подправка или билка, подходяща за консервиране на различни храни, е мащерката. Тя също е известна с антиокислителните си качества и се използва не само за хранителни продукти, но и в козметиката.

Мащерката е най-ефективна в комбинация с други консерванти.

Коментирай
Свободно време