За дома

Абутилон – нежен, елегантен и лесен за отглеждане

Вечнозелен храст, който цъфти с прекрасни цветове

06.11.2014г. / 10 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Абутилонът е изключително интересно и красиво растение. То е храст, произхождащ от тропическите и субтропическите райони. В буквален превод означава „правещ сянка“.

Абутилонът не е капризен, може да се отглежда в голяма саксия, кашпа или директно в градината. Тъй като листата на абутилона наподобяват тези на клена, често го наричат „саксиен клен“.

Той е вечнозелен храст, който цъфти с единични, големи цветове, приличащи на камбанки. Разнообразието от цветове е огромно – от жълто, през розово до червено и лилаво. Срещат се дори видове с бели до кремави цветове.

Отглеждане


Абутилонът се отглежда доста лесно, дори от любители градинари. Най-добре се чувства на сянка, но не плътна. Пряката и силна слънчева светлина също е пагубна за този красив и изящен храст.

През лятото е добре да се отглежда на открито, така че ако го гледате в саксия е добре да го изнесете на открито, но защитено от силен вятър и дъжд място.

Абутилонът цъфти от април до декември. През зимата ще имате прекрасно украшение за дома! В зависимост от вида на храста има малки разлики във времето за цъфтеж.

Светлина

Свързани статии

Абутилонът обича ярка, но недиректна, разсеяна светлина. Допустимо е да се излага на пряка слънчева светлина, но до обяд, не повече!

Температура

Този красив храст не обича особените температурни колебания. Гледайте да му осигурите постоянни температури от около 20-25 градуса през лятото, и не по-малки от 10-15 градуса през зимата.

Поливане


Поливането през топлия сезон е обилно, а през зимния – по-оскъдно. Важно е обаче почвата да не изсъхва прекалено в никакъв случай.

Торене

В активния период на нарастване и цъфтеж е добре да се тори с естествени минерални торове на всеки две седмици. След цъфтежа не се подхранва.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай