За дома

Хитро почистване на хитри домакини

Как да почистим ефективно без да търкаме с часове?

11.11.2014г. / 10 38ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чистенето е досадна задача за повечето домакини. Малцина са тези, които го правят с откровено удоволствие.

Най-досадно е да се чисти невъзможното. Някои петна и мръсотии са толкова упорити, че единственият начин е здраво търкане с мощни токсични препарати! Всъщност не е съвсем така! Има спасение и то се крие в някои малки, но полезни и хитри трикове.

Бързо почистване на вътрешността на дамската чанта

Прокарайте четка тип лепкав валяк за обиране на косми от дрехи и текстилни повърхности по вътрешността на чантата. Така по четката ще залепнат всички косми, ситни боклучета и хартиени късчета, паднали на дъното на чантата.

Хитро почистване на щори

Знаем колко досадно е почистването на щорите – първо забърсване от едната страна, после от другата. Междувременно прахта хвърчи навсякъде. Вместо това потопете стар чорап в равни части вода и оцет. Нахлузете го на ръката си и почистете едновременно, обхващайки всяка лента на щората с ръка.

Лесно забърсване на екрана на телевизора

Екраните на телевизорите и мониторите са трудни за почистване. Често след като забършете остават прашни следи, където не сте преминали с парцала. Използвайте сух филтър за кафе – хартиените филтри премахват праха от екрана без да оставят следи.

Премахване на косми от килима

Използвайте гумена ръкавица или микрофибърна кърпа за чистене на прозорци, които да прокарате по осеяната с косми повърхност. Така лесно ще премахнете козината от домашните любимци или падналата при разресване коса.

Предпазете дрехите от прах

Ако сте носили любимите си официални дрехи, зимни палта на химическо и не ви се иска да ги облечете прашлясали при следващия повод, използвайте този хитър трик – вземете една голяма салфетка. Разстелете я, пробийте я в средата и я промушете на закачалката за дрехи, така че салфетката да обгръща дрехата в най-горната й част. Така прахът няма да се наслоява в тъканта.

Свързани статии

Премахване на кафяв пръстен по тоалетната чиния

Проблем, който може да възникне във всяка тоалетна и не е задължително да е от липса на хигиена. Понякога просто водата от водопровода е по-ръждива или варовита и се получават тези така наречени кафяви пръстени.

Как да се отървете от тях? Пуснете ефервесцентна таблетка с ацетилсалицилова киселина в тоалетната. Изчакайте я да се разтвори. След това забършете енергично с четката за почистване на тоалетната и пуснете водата.

Предпазване от счупени стъкла в съдомиялната машина

Понякога от силната струя или горещата вода, тънките стъклени чаши се чупят. За да предотвратите това, увийте около всяка чаша гумен ластик. Вярвате или не – това помага много за предотвратяване на този неприятен проблем. Не само сервизите ви ще са здрави, но и няма да търсите под лупа някъде из дебрите на миялната прозрачни стъкълца, опасни за здравето.

Почистване на кафемелачката

Ако използвате този инструмент за смилане на подправки и други продукти освен кафе, нуждаещи се от подобна обработка, вероятно не се радвате на смесването на миризми. За да премахнете миризмите смелете шепа зърнена закуска.

Пълнозърнестите продукти и мюслите имат свойството да отнемат силните миризми, като създават неутрална среда.

Коментирай