За дома

Как да изберем най-хубавото коледно дърво?

Полезни съвети за най-добър избор

13.12.2014г. / 14 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки иска да си избере най-красивото и пухкаво коледно дърво. Обикновено цената е най-водещата предпоставка при избора, но трябва да се имат предвид още няколко неща, които ще ви помогнат да вземете най-красивото дръвче, около което да се съберете и да се забавлявате на празника.

За какво трябва да внимавате, преди да купите коледното дърво?

1. Ако искате да имате голямо и обемисто коледно дърво е добре преди да отидете на пазара за елхички да измерите височината на тавана в помещението, в което сте избрали да позиционирате дръвчето.

Важно е да измерите и свободното пространство около мястото, където ще е дървото, за да знаете колко клонесто дръвче можете да си позволите.

2. Преди да купите коледното дърво, проверете бодличките му. Ако дървото е прясно, те трябва да са гъвкави и меки и да не падат лесно.

3. Уверете се, че основата на стъблото е достатъчно дълга, за да има място да го поставите на кръстачката. Случва се недобросъвестни продавачи да отсекат дръвчетата по незаконен начин като развалят годността на стъблата им.

Кои са най-добрите видове дръвчета, подходящи за коледно дърво?

Смърч


Най-често избираните коледни дръвчета са смърчовете. Игличките им са остри, твърди, къси и прибрани, което ги прави идеално удобни за закачване на играчки. По-трудно се чистят от килима, но си заслужава.

Смърчовете имат изправена, симетрична и изваяна форма. Затова се вписват до голяма степен в идеала за коледно дърво.

Ела


Елите или елхите са също доста популярни. Формата на клонките им също е много правилна и равномерна. Недостатъкът им е, че са с малко по-рехави клони от смърчовете, което ги прави да изглеждат по-„плешиви“.

Бодличките им са плоски, много остри и бодящи, лъскави и симетрично разположени. Лошото е, че елхите са по-скъпи от смърча.

Бор


Боровете са доста по-рядко използвани за коледни дръвчета. Короната на бора е доста пищна, но клоните му стават дълги и неравномерни, което разваля елегантността на формата му. Затова по-малко хора го предпочитат пред останалите два вида коледни дръвчета.

Свързани статии

Как да запазите по-дълго коледното дръвче свежо?

1. След като купите дървото, подрежете дънера му и го поставете в кофа с вода. Така ще му бъде по-лесно да се подхранва, докато дойде Коледа и го украсите в хола си.

2. Не го оставяйте на прекалено отоплено място. Важно е да не започне да загнива. Но е важно и да не го оставяте на прекалено студено и ветровито място, като балкона, например. Най-добре го приберете в мазето или на тавана.

3. Не добавяйте нищо към водата. Някои хора вярват, че ако добавят малко захар, сол, белина, газирана вода или аспирин във водата на дръвчето, то ще остане свежо за по-дълго.

Експертите казват, че чистата вода е достатъчна, за да накара дръвчето ви да остане в добър вид до края на празниците.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай