Бърза рецепта за кисело зеле

Как да направим домашно кисело зеле

08.12.2025г. / 09 14ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Киселото зеле е една от най-обичаните и традиционни зимни храни в българската кухня. То е не само вкусно, но и изключително полезно заради естествената ферментация, която обогатява зелето с пробиотици, витамини и минерали. Обикновено се приготвя в бидон или голям буркан през късната есен, но можете да го направите и по-бързо – у дома, в по-малки количества, като следвате тази лесна и бърза рецепта за кисело зеле.

Какво ще ви трябва, за да си го приготвите?

За приготвянето на кисело зеле ще ви е необходимо:

  • Една голяма бяла зелка (около 2–3 кг)
  • вода
  • сол
  • * По желание може да добавите морков, семена от копър, зърна черен пипер или малко царевични зърна – тези добавки придават допълнителен аромат и леко сладък вкус на готовото зеле.

С какво да започнете:

Първата стъпка е да измиете добре зелката и да премахнете външните, увехнали листа. След това я разрежете наполовина и махнете кочана. Нарежете листата на тънки ивички – колкото по-фино е нарязано зелето, толкова по-бързо ще ферментира. Ако добавяте морков, настържете го на едро ренде и го смесете със зелето.

Поставете нарязаното зеле в голям буркан, пластмасова кутия или малък бидон, който има капак. Притискайте добре с ръце или дървена лъжица, за да се уплътни и да пусне сок. Между отделните слоеве можете да добавяте подправките. Важно е зелето да се уплътни максимално, за да няма въздух между него, защото въздухът може да попречи на правилната ферментация.

Свързани статии

Пригответе саламурата

Следващата стъпка е приготвянето на саламурата. На всеки 1 литър студена вода се слага по 1 супена лъжица сол. Разбъркайте добре, докато солта напълно се разтвори и залейте зелето така, че да бъде покрито изцяло. Отгоре сложете чинийка или тежест, която да го държи потопено в течността.

Оставете съда на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. През първите 4–5 дни е добре да „претаквате“ зелето веднъж на ден – това означава да изливате саламурата и отново да я връщате обратно, за да излезе натрупалият се въздух и да се ускори процесът на ферментация. Около седмия ден зелето вече ще бъде приятно кисело и готово за консумация.

След като стане готово, преместете го на по-хладно място – в изба или хладилник. Така ферментацията ще се забави и зелето ще запази вкуса и свежестта си за по-дълго време. Киселото зеле е чудесна основа за салати, сарми, зеле с месо или просто като гарнитура към различни ястия.

Свързани статии

Коментирай