За дома

Здравословни ползи от стайните растения

Защо е добре да си отглеждаме цветя у дома?

13.12.2014г. / 13 38ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много домакини обичат да отглеждат стайни растения у дома. Други считат това за демоде, защото са свикнали майките и бабите им да се грижат за цветята на балкона или перваза на прозореца.

Отглеждането на саксийни растения обаче не само не е демоде, то е необходимост за всеки дом. Цветята внасят свежест, уют и приятен аромат в жилището. Освен това от отглеждането им в домашни условия има и редица ползи за здравето. Кои са те?

Растенията ви помагат да дишате по-лесно

Ние вдишваме кислород, а растенията го произвеждат. Тази перфектна симбиоза ни помага да съществуваме от стотици хиляди години. Те поглъщат въглеродния диоксид, който ние, заедно с всички животни произвеждаме и отделят кислород чрез фотосинтезата.

Това прави дишането ни улеснено и по-пълноценно. За да увеличите нивата на полезния кислород в дома си, поставете няколко саксии със свежи цветя. Няма да навреди, напротив.

Замърсителите във въздуха, които витаят ежедневно около нас, като формалдехид, ацетон, бензен присъстват в продукти от домакинството като килими, цигарен дим, бои и много други, без които животът ни е немислим.

Растенията имат свойството да пречистват тези токсини от въздуха. Те отстраняват до 87% от летливите органични съединения във въздуха за 24-часов период.

Стайни растения, които пречистват въздуха от подобни химикали са фикус, бамбук, лилия, бръшлян, палма.

Свързани статии

Облекчават алергии и астматични симптоми

Проучване, проведено в Университета по агрокултура в Норвегия установява, че стайните растения могат да помогнат за облекчаване на симптомите на алергия. Растенията повишават нивата на влажността в помещението и намаляват запрашеността.

Изследването показва още, че саксийните растения намаляват кашлицата, болките в гърлото и симптомите на настинка и грип, което е много полезно през зимния сезон. Хората, страдащи от респираторни проблеми имат необходимост от растения в дома си.

Намаляват времето за оздравяване

Когато страдате от някакво остро заболяване, на организма му е нужно определено време, за да се възстанови. Растенията в дома скъсяват този период на оздравяване. Растенията влияят положително на пациенти с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, високи нива на стрес и тревожност.

Подобряват когнитивната функция

Растенията стимулират умствените способности, концентрацията и паметта. Също спомагат за намаляване на стреса. Според едно проучване, проведено върху студенти, концентрацията им се повишила с до 70%.

Стимулират психичното здраве

Растенията в дома подобряват настроението, самочувствието, усещането за стабилност и контрол. Стресът и тревожността се облекчават, ако сте заобиколени с уханни и свежи растения.

Коментирай