За дома

Трикове за съхранение в кухнята

Които ще ви станат любими!

26.01.2015г. / 11 22ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Управлението на кухнята си е сложна работа. Не всяка домакиня съумява да съхранява всички продукти така, че да не се развалят бързо.

Пък и има някои трикове, които няма как да знаете, ако не прочетете специално за тях. Затова, за да ви улесним, ще ви издадем някои малки изпитани тайни, с помощта на които кухнята ви ще сияе, няма да лъха на развалено, а и няма да харчите излишни пари заради често развалящите се продукти!

Съхранявайте лука и чесъна в хартия

Чесънът и лукът не трябва да се съхраняват в хладилник. Много домакини грешат като смятат, че всичко трябва да се държи на хладно, за да не се развали. Специално за тези два продукта е достатъчно само да ги увиете в хартиен плик или да ги поставите върху хартия, за да останат свежи за по-дълго.

Дръжте ябълките и картофите на едно място

Вероятно всички са забелязали, че картофите покълват след няколко дни. За да избегнете този процес или поне да го забавите максимално, дръжте картофите в непосредствена близост с ябълки.

Ябълките отделят газ, наречен етилен, който пречи на картофите да покълнат.

Съхранявайте авокадото с лука

Веднага след като нарежете едно авокадо, то започва да покафенява. Това е така заради окислителните процеси, които моментално започват да протича в съприкосновение с въздуха.

За да избегнете това, поставете авокадото в контейнер и сложете вътре в него парче нарязан лук. Съхранявайте така авокадото в хладилник. Лукът ще попречи на покафеняването на авокадото.

Друг вариант е да поръсите авокадото с няколко капки оцет. Той няма да развали вкусовите му качества. Когато ви потрябва, просто ще го изплакнете с вода.

Дръжте доматите с главата надолу

Тоест поставяйте ги да легнат върху дръжката или кочана, където е била дръжката. Пресните домати гният много по-лесно, когато са поставени с долната част към твърдата повърхност, на която са сложени.

Ако ги поставите с главата надолу, това ще попречи на въздуха да увреди домата. Така ще остане свеж за по-дълго.

Свързани статии

Дръжте картофите в прясна вода

Когато картофите са обелени и нарязани, но не можете да ги сготвите веднага, а трябва да ги оставите за по-късно, никога не ги дръжте на сухо. Винаги ги потапяйте в купа с вода, така че да ги покрие.

Ускорете зреенето с вестници

Всички сме си купували плодове и зеленчуци, които са все още леко зелени. За да ги накарате да узреят по-бързо, увийте ги във вестници или ги съхранявайте в хартиена торбичка. Хартията предотвратява излитането на етилена, който се отделя от плодовете, като по този начин се ускорява зреенето.

Дръжте ананасите с главата надолу

Подобно на доматите, ананасите също трябва да се съхраняват обърнати на обратно. По същия начин процесите на зреене се ускоряват, а самият плод не гние.

Увивайте целината и броколите във фолио

Ако обичате тези два зеленчука и ги ползвате за своите ястия знайте, че е добре те да бъдат съхранявани увити в алуминиево фолио. В този вид могат да останат свежи в хладилника почти цял месец!

Коментирай