За дома

Хитрина срещу всяко петно по килима

Как да почистим ефективно изцапания килим?

22.07.2015г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Килимът е, може би, най-уютната настилка за пода в дома. Той прави жилището топло и приветливо, подканва да ходим боси по него, дори да седнем и с удоволствие да изиграем някоя семейна игра или да погледаме заедно телевизия.

Да разлеем нещо върху килима е доста чест и неприятен проблем. Най-лошото е, когато разлеем нещо, което оставя дълготрайни и упорити петна.

Преди да се опитаме да ви помогнем в борбата с петната по килима, имайте предвид, че никога не трябва да търкате петната, защото мръсотията навлиза още по-дълбоко в тъканите на килима.

Как да почистим различните петна от килима?

Червено вино

Червеното вино се премахва много трудно не само от мъхестите килими, но и от дрехи по принцип. Ако оставите петното да засъхне, нещата стават още по-сложни. Ако разтриете килима, петното избледнява и лилавият му оттенък се разнася още повече.

За да го премахнете най-лесно, изсипете чаша бяло вино директно върху червеното, за да го неутрализира. Навлажнете памучна кърпа със студена вода и попийте петното. След това покрийте плътно петното със сол. Нека изсъхне, а след това минете с прахосмукачката.

Мазни петна

Ако върху килима е попаднало парче от мазна храна, поръсете отново обилно със сол, сода за хляб или царевично нишесте. Тези продукти имат свойството да изсмукват мазнината и да засушават тъканта.

В никакъв случай не втривайте. Просто оставете няколко часа, а след това изсмучете солта или содата с прахосмукачка.

Плодови лепкави сокове

Най-добрият начин да се справите с плодовите петна, които лепнат като засъхнат, е да ги обработите с крем за бръснене. Нежно разтрийте крема, не енергично, след това избършете старателно с мокра кърпа.

Кафе

Кафето и чаят също правят упорити петна, които могат да засегнат цвета на любимия ви килим. За да ги премахнете от нежната му повърхност смесете равни части топла вода и бял оцет. Напоете добре петното, оставете да попие добре, за да се абсорбира остатъкът от петното. След това попийте с хартиена кърпа.

Свързани статии

Кални петна

Важно е да не се опитвате да чистите калта, докато е още мокра и прясна. Изчакайте да изсъхне напълно. Пуснете прахосмукачката на максимална смукателна мощност. Изсмучете всичко, което успеете с нейна помощ. След това изтупайте енергично килима с помощта на тупалка.

Ако въпреки това остане някакво петно, напоете засегнатия участък с газирана вода. След това попийте със суха чиста кърпа. Правете това, докато петното изчезне напълно.

Петна от урина

Ако имате домашен любимец или малко дете знаете, че петна от урина могат да се появят във всеки един момент.

Петната от урина излизат най-лесно с помощта на обикновен перилен препарат. Разтворете го в топла вода, напоете памучна кърпа и разтрийте нежно – не агресивно, не забравяйте!

Изплакнете с чиста хладка вода и попийте.

Коментирай