За дома

5 храни, които не трябва да се държат в хладилник

Какво никога да не слагаме в хладилника?

15.10.2015г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Свикнали сме да слагаме всичко в хладилника от страх да не се развали. Има някои храни обаче, които в никакъв случай не трябва да се съхраняват в хладилник, защото срокът им на годност се скъсява значително, а и хранителната им стойност намалява.

Домати

Вероятно по-голямата част от домакинствата съхраняват доматите си в хладилника. Това е абсолютно погрешно.

Хладният въздух променя химическите съставки в доматите. По този начин химикалите, които отговарят за свежия аромат на вкусния червен зеленчук се потискат, а тези, отговарящи за забавяне на процесите на гниене се катализират.

Затова и доматите от хладилника винаги имат специфична миризма и мека текстура.

Картофи

Ниските градуси карат картофеното нишесте да се превърне в захар. Оттам идва и по-сладникавият вкус на картофите, извадени от хладилника. Специалистите съветват картофите да се съхраняват на около +7 градуса. А повечето хладилници работят в диапазона между 2 и 5 градуса.

Сложете ги на тъмно и проветриво хладно място, тъй като и светлината предизвиква натрупвания на хлорофил, който от своя страна прави картофите горчиви на вкус.

Цели пъпеши

 

Хладилникът намалява количеството антиоксиданти в пъпешите. Според изследователите, броят на тези полезни вещества се удвоява при престой на пъпеша на стайна температура. В хладилника процесът е обратен.

Студеният въздух предизвиква намаляване на полезните антиоксиданти в пъпеша, особено веднага след откъсването му. Съхранението в хладилник на вече нарязан пъпеш е друго – това спомага за предотвратяване развитието на бактерии.

Лук

Тези зеленчуци се нуждаят от наистина добра циркулация на въздуха. Такава няма в хладилника. Съответно лукът не трябва да се съхранява там. Важно е да се отбележи, че лукът не трябва да се съхранява близо до картофи, тъй като той отделя определен газ, както и влага, която може да накара картофите да се развалят бързо, пише rd.com.

Босилек

Босилекът е пренесен от тропическите райони, поради което температури под 5 градуса по Целзий му се отразяват много зле. Именно затова не трябва да се съхранява в хладилник. Вместо това го превърнете в свеж букет цветя. Така най-дълго ще се запази пресен, а и няма да изгуби качествата си.

Снимки: iStock

Коментирай