За дома

Цветове, помагащи за по-добър сън

В какъв цвят да боядисате спалнята си?

09.11.2015г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Цветовата гама, в която е издържан домът ви, има огромно значение не само върху настроението, релакса и освобождаването от стреса, но и върху качествения сън.

Някои цветове влияят повече върху лесното заспиване и здравия сън в сравнение с други. Кои са те?

Синьо

Ако боядисате стените в синьо, ще внесете тишина и спокойствие в душата си преди лягане. Неслучайно в този цвят са боядисани много болнични заведения.

Бежово или кремаво

Чудесен избор за цветова гама за спалнята. Бежовото или кремавото са идеален фон за отдих. Това е цвят, който никога няма да съжалявате, че сте избрали за стените си. Бежовото успокоява, балансира и приближава до земната енергия.

Зелено

Зеленото е цветът на спокойствието. То премахва стреса и действа релаксиращо. Ако сте имали тежък работен ден, зеленият фон на стените ще ви помогне да се отърсите от неволите и да подготвите тялото си за сън.

Зеленото е може би най-добрият избор за цвят на стените в спалнята.

Жълто

Жълтият цвят не трябва да предизвиква асоциация с жълтата книжка. Той не предизвиква истерични пристъпи и не превъзбужда, напротив. Жълтото кара мозъка да спи по-дълго, което допринася за отпочиването.

Сребристо

Може да ви се стори кичозно, но сребристото е много подходящо за стените в стаята. Много експерти препоръчват такъв нюанс в спалнята, защото сивото и сребристото също спомагат за удължаването на съня. За повече спокойствие и добър сън през нощта изберете сребрист цвят.

Оранжево

Мислите, че оранжевото предизвиква възбуда и енергичност, но всъщност това съвсем не е така. Топлите цветове, към които се причислява и оранжевото, стимулират отпускането и успокояването на организма.

Бяло

Бялото е другият най-използван цвят за болнични заведения. Досещате се, че това отново не е случайно. Белият цвят внася чистота, баланс в енергията на помещението и абстрахира от натоварването през изминалия ден.

Коментирай