За дома

Рудбекия – слънчева и кичеста украса

Как да отглеждаме рудбекията?

14.12.2015г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Рудбекията е многогодишно растение, цъфтящо с красиви маргаритоподобни цветове. Родината й е Северна Америка. Съществуват повече от 25 вида рудбекия, повечето от които хибриди.

Цъфти предимно в жълти и оранжеви цветове. Стъблата са дълги и мъхести, имат бледозелен цвят. Коренището е силно разклонено и заради това рудбекията има нужда от повече пространство.

Местоположение и светлина

Изберете възможно най-светлото място в жилището или градината. Рудбекията обича много светлината, дори пряката.

Почва

Почвата за рудбекията няма специални изисквания. Изберете обикновена градинска смес. Няма нужда от специално наторяване. Можете да поливате с минерални торове за цъфтящи растения по време на активния период на цъфтеж.

Поливане

Поливането е умерено и редовно. Не преполивайте, за да не загние растението. Може да не поливате всеки ден, а през ден. Важното е почвата да не пресъхва и да не се напуква.

Свързани статии

Температура

Рудбекията се развива при умерена температура. Издържа на по-ниски градуси. Прекалените жеги не й понасят особено, въпреки че обича силната светлина.

Размножаване

Размножаването на рудбекията е много лесно, защото тя има способността сама да се разсажда, обикновено под храсти и дървета.

Иначе размножаването става чрез разделяне на коренищата и туфите. Може и чрез семена.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай