Цветя

Гайлардия – с цвят на маргарита

Как да отглеждаме гайлардията?

13.11.2015г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Гайлардията е много красиво цвете, приличащо на маргаритка. Родината му е Южна и Северна Америка. Съществуват както едногодишни, така и многогодишни видове.

Листата на гайлардията са издължени и тънки. Цветовете приличат на маргарити и са обагрени в предимно червени тонове. Срещат се и в жълто и оранжево, както и в смесени нюанси. Големината на цветовете е от порядъка на 15 см. Тези прекрасни цветя понасят добре зимните условия, което ги прави подходящи за отглеждане на открито у нас.

Местоположение и светлина

Изберете директно огряно от слънцето място, защото гайлардията обожава пряката светлина. Тя е подходяща и за алпинеуми и обособени цветни кътове в градината.

Поливане

Гайлардията понася сухи периоди, така че поливането не е проблем. Полива се оскъдно, което е за предпочитане пред обилното поливане, което убива гайлардията.

Почва

Именно заради непоносимостта към обилната влага, почвата трябва да е добре пропусклива. Осигурете добър дренаж на саксията или почвата в градината, ако искате гайлардията ви да расте здрава.

Добре е да се наторява всяка седмица през летния активен сезон. През останалото време не е необходимо. Изберете тор за цъфтящи растения.

Температура

Свързани статии

Подходящата температура за гайлардията е умерената. През зимата ниските температури не са пагубни за нея, затова не се притеснявайте, че растението може да измръзне. През лятото е добре градусите да са от порядъка на 25-27.

Размножаване

Най-лесно размножаването става чрез разделяне на туфи. Чрез семена също е удачен вариант, ако отглеждате гайлардията на балкон. Разсаждането става през пролетта до края на май. Хубавото на гайлардията е, че цъфти още веднага през същия сезон.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай