За дома

5 грешки в боядисването на жилището

Къде грешим като пребоядисваме дома?

01.03.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато правим ремонт едно от основните неща за освежаване на жилището е боядисването на стените в нови свежи тонове. Често обаче допускаме грешки в боядисването, които се отразяват не само на интериора, но и на цялостното усещане и настроение в дома.

Грешка №1 – боядисваме тавана чисто бял

Чисто белият таван е класическа грешка. Най-хубаво се получава, ако към бялата боя се примеси малко сиво. Така се получава цвят, наподобяващ яйчена черупка, който е много по-естествен, ненатоварващ и не се цапа толкова бързо като чисто бялото.

Грешка №2 – прекалено напасване на цветовете

Когато подбираме цветове за стените, неволно се стремим тоновете да се доближават. Не че не е важно цветовете да си отиват, но понякога контрастиращите стени повдигат настроението и правят жилището по-приветливо.

Грешка №3 – пропускане на почистването на стените

Снимка: istock

Много хора си мислят, че удрянето на една боя е достатъчно за освежаване. Ако обаче стените не бъдат почистени, рискувате да останат петна, боята да не хване равномерно или отдолу да изпъкнат старите цветни тонове.

Винаги преди боядисване се сваля старата боя с шпакла.

Грешка №4 – наблягане предимно на неутралните тонове

Ако сте решили да се придържате към класическите непретенциозни и приглушени тонове, не забравяйте да добавите и акцент. В противен случай гостите ви дори няма да забележат, че сте пребоядисали.

А и добавянето на ярък акцент, макар и малък, винаги е чудесен начин да подобрите енергията в дома.

Грешка №5 – използвате едни и същи цветове във всички стаи

Това е най-скучната грешка, която много хора допускат. Някои го правят, за да си спестят време в мислене кое си отива и кое не. Други не смеят да експериментират и боядисват в чисто бяло или бежово навсякъде.

Най-хубавото, което можете да направите е да боядисате всяка стая в различен цвят в зависимост от интериора. Ще се убедите колко ще ви хареса крайният резултат.

Коментирай
Здраве и красота