За дома

За какво още да използвате фризера?

Алтернативни употреби на фризера и камерата на хладилника

23.03.2016г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Фризерът и камерата на хладилника обикновено се използват за замразяване на хранителни продукти. Те обаче могат да бъдат употребявани алтернативно и за много други неща в ежедневието. Ето какви!

За повторно отваряне на залепени пликове за писма

Ако ви се налага да отворите вече залепен плик за писмо, не е задължително да го разкъсвате. За да отворите плика, сложете го в найлонова торбичка във фризера за 2 часа. След това незабавно го отворете с тънък нож, който да плъзнете под капака на плика. След като пликът се стопли, може да се залепи повторно.

Направете свещите по-трайни

Сложете свещите във фризера 1 ден преди да ги използвате. Това ще удължи живота им два пъти повече от предвиденото.

Почистете дънките без вода

Прането на дънките в пералнята почти винаги предполага свиване и избледняване на цвета. С фризера няма от какво да се притеснявате. Единственото, което би могло да се случи е дънките да поемат миризмата на фризера и различни продукти. За да избегнете това, сложете панталоните и дънковите дрехи в брезентова торба. Затворете я добре и оставете за една нощ във фризера.

Снимка: iStock

За дезинфекция на дървени съдове

Тъй като дървото е естествен материал, то е много по-податливо на наслагване на микроби и бактерии. Дори след измиване не е напълно сигурно, че дървените ви съдове са дезинфекцирани.

Затова ги сложете във фризера за една седмица. Това със сигурност ще убие бактериите. След това измийте съдовете отново.

За запазване на семена по-дълго

Ако имате семена на цветя, билки или зеленчуци, сложете ги във фризера. Така ще ги запазите здрави възможно най-дълго преди да дойде моментът, в който да ги засеете.

Удължете живота на найлоновите чорапи и чорапогащници

За да се предпазите от ходене с бримка на найлоновия чорап, дръжте чорапогащниците си във фризера ден преди да ги обуете. Ниските температури правят найлоновата материя по-здрава и я предпазват от лесно нараняване.

Премахнете вехтите топчета по вълнените пуловери

По овехтелите пуловери и памучни блузи се получават досадни топчета. За да ги махнете по-лесно, сложете дрехата във фризера за 24 часа. След това изперете в пералнята и ще видите колко лесно топчетата падат от дрехата.

Коментирай