В хладилника съхраняваме повечето си продукти, за да са свежи преди да ги консумираме. Във фризера или камерата на хладилника сме свикнали да замразяваме определени продукти като месо и риба, например, без да си даваме сметка, че има и други продукти, които можем спокойно да съхраним по този начин.

Кои са храните, които можете да замразите спокойно без да се притеснявате, че ще развалите хранителните им качества?

Авокадо

Нарежете авокадото на полумесеци, сложете го в плътно затварящи се кутии и го замразете. Консистенцията му няма да се наруши след като го размразите за консумация.

Вино

Виното също може спокойно да се замразява. Ако имате голямо количество, което не можете да изпиете, а бутилката е отворена, замразете го с добре затворена тапа или капачка. След като го размразите може да не е особено добро за пиене, но за готвене е идеално.

Яйца

Яйцата могат да се замразяват, стига да са с разделени белтъци и жълтъци. Можете също така да замразявате вече разбити яйца. Сложете ги в подходящ затворен съд и замразете.

Пресни билки

Пресните билки могат да останат такива дълго, ако ги замразите. Измийте ги, нарежете ги, подсушете ги и веднага ги замразете в найлонови торбички със затварящ се механизъм. Така винаги ще имате пресни билки, когато ви потрябват. Направо ги сложете в ястието си, защото те нямат нужда от много време за размразяване.

Картофи

Целите картофи не понасят замразяване, защото консистенцията им се нарушава. Но варените и намачкани картофи могат да се слагат във фризера без проблем.

Най-добре е да ги нарежете, докато са пресни, след това да ги бланширате за 1-2 минути в сгорещена мазнина и да ги замразите. Когато ги извадите от фризера ще се сготвят много по-бързо.

Гъби

Измийте гъбите, обелете люспите им и ги нарежете на тънки филийки. Поставете ги в кутия с плътен капак и ги замразете. Така ще имате пресни гъби за супата или основното си ястие, което има нужда от гъби за гарнитура.

Още по темата

Кафе

Ако ви е останало повече кафе, което не сте могли да допиете, не го изливайте в канала, а го замразете. След това можете да го използвате за приготвяне на различни сладкиши и десерти, в които трябва да има кафе.

Готова паста и ориз

Сварената паста и свареният ориз могат да се замразяват спокойно във фризера за по-нататъшно дояждане или префасониране. Като ги размразявате им сипете 2-3 лъжици вряща вода и ще са годни за консумация. Овкусете според нуждите.

Снимки: iStock