За дома

Какво никога да не слагате в сушилнята?

Дрехи и материи, които се съсипват в сушилня

17.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Домакинствата, които притежават автоматична сушилня за дрехи вероятно са щастливи от факта, че не се налага да чакат безкрайно, докато дрехите им изсъхнат и отново са готови за обличане.

Също така обаче тези хора знаят колко неприятно е да извадиш от сушилнята любимата си блуза, която се е превърнала в плахо подобие на себе си. Не можете да я облечете вече, а дори не можете да я дадете и на детето. Размерите ѝ са неузнаваемо намалени.

За да не се стига до подобни разочарования, необходимо е просто да знаете какво никога не трябва да слагате в сушилнята.

Бански костюми

Може да ви се струват устойчиви, след като са създадени да издържат на жегата на плажа, но банските костюми биха се съсипали много бързо в сушилнята. Условията в този тип машини са сурови и правят тъканта на банските да се разпада след няколко третирания.

Цветовете му ще избледнеят бързо и ще се разтегне.

Чорапогащници

Найлоновите чорапогащници са направени от мрежеста деликатна материя, която лесно ще се разпадне в сушилнята. В други случаи чорапогащниците се свиват до невъзможност да бъдат отново обути.

Черги и изтривалки с гумена основа

Всеки дом има поне една такава постелка. Те се замърсяват лесно, потъмняват и се захабяват от непрекъснатото бърсане на краката в тях.

Ето защо и честото им пране е наложително. Но е важно да се отбележи, че такива постелки с гумена основа, каквито са повечето, не трябва да се перат и сушат на висока температура. Гумената основа не е пригодена за такива условия и може освен да се разпадне, да започне да отделя вредни вещества.

Снимка: iStock

Сутиени

Сутиените са деликатни. Повечето са направени от дантела и ластична изкуствена материя, която не понася високи температури и сух въздух. Не ви трябва да съсипвате любимия си сутиен в сушилнята. Оставете го да изсъхне в нормални условия. И без това не му отнема много време!

Дрехи с декорации и щампи

Декорациите и щампите лесно се отлепят при висока температура, защото точно при такава температура са били залепени.

Не поставяйте в сушилнята дрехи с бродерии, капси, пайети, цветни драперии и други подобни елементи, защото има голяма вероятност да бъдат увредени.

Свързани статии

Винаги гледайте етикетите

На етикета на всяка дреха има указание дали може да се поставя в сушилня или не. Не пропускайте да погледнете преди да я поставите там.

В никакъв случай не трябва да слагате дрехи от вълна и коприна в сушилнята. Дори ако не е изрично упоменато на етикета, щом дрехата е направена от една от тези материи, тя не подлежи на агресивно сушене.

Маратонки

Топлината в сушилнята може да свие каучука на подметката на маратонката. Това ще развали формата на обувката и ще я направи невъзможна за обуване.

Коментирай