За дома

Как да запазите хавлиените кърпи здрави за по-дълго?

Няколко съвета за домакини

31.10.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хавлиените кърпи са сред най-употребяваните вещи в едно домакинство. Ето защо те се захабяват много лесно. За да предпазите кърпите си от преждевременно овехтяване е необходимо да спазвате някои съвети за тяхната поддръжка.

Не използвайте прекалено много препарат

Знаем, че хавлиените кърпи се цапат доста и в тях се задържат микроби и бактерии. Поради тази причина домакините често правят грешката да сипват повече перилен препарат, за да са сигурни, че кърпите им ще излязат чисти от пералнята.

Истината е, че дозировката на перилните препарати трябва да се спазва. Това, че слагате повече препарат, не гарантира по-добро изпиране. Напротив – това само захабява хавлиените кърпи.

Перете кърпите в топла вода, не гореща

Ако дозирате правилно препарата в пералнята, не е нужно да перете кърпите на 90 градуса, за да са чисти. Нужно е да бъдат изпрани с точната доза препарат и с топла вода. Така ще запазите тъканите им здрави за по-дълго.

Разпъвайте кърпите след пране

За да запазите хавлиените тъкани здрави за по-дълго е важно да ги разпъвате след центрофуга. Преди да ги проснете на простора просто ги изтупвайте хубаво, за да се разпънат нишките. Това помага на тъканите и нишките да останат меки и пухкави за по-дълго.

Не хвърляйте в коша влажни кърпи

Мръсните кърпи трябва да се перат веднага, а не да се трупат влажни в коша за пране. Това създава условия за развитие на мухъл. Той вреди на здравето ви, а и на самите тъкани. Ако все пак имате намерение да натрупате повече кърпи преди да ги изперете, уверете се, че са добре изсъхнали преди да ги хвърлите в коша.

Перете винаги кърпите отделно

За да не увредите тъканите на хавлиените кърпи е препоръчително винаги да ги перете отделно от останалите дрехи. Така е и по-хигиенично, освен всичко останало. Копчетата, циповете и другите неща по дрехите могат да увредят, издърпат и скъсат власинките на хавлията.

Не използвайте омекотители

Много хора използват омекотители за хавлиените кърпи. Тези препарати обаче правят плата на кърпата по-абсорбиращ вода. Това я уврежда и скъсява живота ѝ.

Сменяйте кърпите на всеки две години

За да предпазите себе си и семейството си от микроби, които евентуално насищат хавлиените кърпи след многократна употреба е добре да ги сменяте на всеки две години. Ако искате кожата ви да усеща мекота и нежност при попиване, трябва да забравите за продължителната употреба на кърпите. Важно е да поддържате състоянието им в рамките на този период. След това просто ги сменете.

Снимки: iStock

Коментирай