За дома

Как да ароматизираме всяко кътче на дома?

И то по натурален начин

13.02.2017г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Домът е затворено пространство, което колкото и да проветряваме, понякога събира различни лоши миризми. Ето защо е добре да го ароматизираме, но по натурален и безопасен начин, който не вреди на здравето. Как да направим това лесно и бързо без изкуствени ароматизатори и аерозоли?

За ухание в кухнята

Обичате мириса на вкусен печен сладкиш, нали? Тогава направете следното: постелете кухненска хартия за печене на скарата в печката. Върху нея разпръснете малко канела и карамфил. Пуснете печката на 100 градуса за час-два. След това цялата кухня ще ухае приятно.

За ухание в хладилника

Хладилникът е мястото, което събира най-много неприятни миризми на храна. За да я отстраните, вероятно вече сте поставили купичка със сода за печене. Тя обаче не ароматизира. За да предизвикате приятно ухание, поставете в някое ъгълче на хладилника памучен тампон, напоен с екстракт от ванилия. Тя ще накара хладилника ви да мирише превъзходно.

В гардероба

Застоялите дрехи в гардероба миришат лошо, дори да са прани. Ако не сте ги носили отдавна, те ще са поели голяма част от неприятната миризма на шкафа или гардероба. Ето защо е добре да поставяте твърд сапун между дрехите. Той ще накара целия ви гардероб да ухае страхотно.

Ароматизирайте и кофата за боклук

Кофите за боклук миришат лошо и това е нормално. Много домакини държат малки кошчета за отпадъци в кухнята за удобство. Те обаче предизвикват лоша миризма в помещението, в което трябва да ухае приятно. Ето защо дръжте настъргани лимонови или портокалови корички в кошчето. Те ще помогнат за неутрализирането на лошата миризма.


Солта също върши работа

Ако нямате на разположение цитрусови корички солта върши добра работа. Тя няма да ароматизира, но поне ще абсорбира неприятната миризма.

Направете си естествен течен ароматизатор

Вместо да купувате токсични ароматизиращи свещи, направете си течен ароматизатор на котлона с натурални продукти. Налейте вода, в нея сложете цитрусови корички, ванилия или канела и оставете да къкри известно време на тих огън. Дори след като изключите котлона, течността ще ухае дълго време.

Снимка: iStock

Коментирай