Продукти, които можете да съхранявате по-дълго, отколкото сте смятали

Трикове за увеличаване на трайността на някои продукти

13.08.2017г. / 07 56ч.
Илияна Николова
Снимка: Bright Side

Снимка: Bright Side

Някои хранителни продукти имат естествена дълготрайност, други обаче се нуждаят от малко помощ, за да бъде срокът им на свежест удължен многократно.

Ето как да съхранявате някои хранителни продукти, така че да запазят свежестта си много дълго време.

Горски плодове + оцет + вода

Смесете оцет и вода съответно в съотношение 1:10. Изплакнете горските плодове със сместа, отцедете ги, поставете ги в купа и ги съхранявайте в хладилник. Сместа е разредена и не трябва да се притеснявате, че ще усетите вкуса на оцета.

Грозде + въже

Вместо да държите гроздето във фруктиера или купа, окачете го на въже, както се окачват чушките за сушене. По този начин всяко зрънце ще остане свежо и няма да се налага да изхвърляте части от чепките грозде.

Целина, броколи или къдраво зеле + фолио

Ако увиете зеленолистен зеленчук с метално кухненско фолио ще удължите трайността на зеленчука. Увийте избрания зеленчук в основата като букет.

Сирене + пергаментова хартия

Ако увиете сиренето в пергаментова хартия вместо да го поставяте в пластмасова или стъклена кутия, ще удължите трайността му многократно.

Как правилно да съхраняваме билките

Кайсии + кора за яйца

Не изхвърляйте използваните кори за яйца. От тях стават чудесни „складове“ за кайсии. Този плод е крехък и се нуждае от пространство, за да запази свежестта си. Колкото по-разделени една от друга съхранявате кайсиите, толкова по-трайни ще са те.

Доматите + дръжките надолу или нагоре

Доматите са най-дълготрайни, когато се съхраняват с дръжките надолу или нагоре. Поставете ги върху хартия или картон.

Извара + захар или сол

Солта и захарта действат като консерванти. Ето защо, ако смесите изварата с щипка захар или сол по избор, ще я съхраните за по-дълго.

Как да хербаризирате ефектно любимите цветя?

Свързани статии

Месо + коприва + марината

Можете да съхранявате прясно месо в хладилник до 6 дни, благодарение на копривата. Как да го направите? Много просто – поставете няколко стръка коприва върху месото. Увийте го в чиста кърпа, напоена с оцет и го поставете в дървена кутия. Затворете капака на кутията плътно и съхранявайте в хладилник. Изплакнете месото преди готвене.

Ябълки + картон или хартия

Ябълките по принцип са дълготраен плод, но може да ги направите още по-издръжливи. Съхранявайте ги върху дебела хартия или картон на хладно място. Това ги предпазва от развитие на гниещи процеси.

Снимки: pixabay; flickr

Коментирай