3 начина за сушене на билки

Обикновен, бърз и експресен

08.11.2016г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пресните билки са истински дар от природата. Но невинаги можем да ги използваме, докато са пресни. Ако отглеждате билки в градината си знаете, че употребата им докато са пресни е почти невъзможна, поне не на цялото количество, с което разполагате.

Налага се да ги изсушите, за да ги запазите за по-дълго. Пък и сушените билки имат своите полезни свойства. Ще ви опишем 3 начина за сушене на билки.

Сушене на въздух

Сушенето на билките на въздух е най-разпространеният начин, пък и най-качествен. Стига да разполагате с време и пространство, този метод е най-целесъобразен.

Как да го направите?

  • Разпръснете предварително накъсаните листенца билки в тава, постлана с тензух или кухненска хартия. Отгоре също покрийте с тензух, за да предпазите от насекоми или други влияния;
  • Поставете тавата с билките на защитено от вятър и пряка светлина място;
  • Обръщайте всяко листенце на всеки 12 часа. Така ще изсъхнат без да мухлясват и плесенясват.
  • Този метод ще отнеме най-малко 2-3 дни, а може и повече. Ще познаете дали билките са напълно изсъхнали, ако станат значително по-леки и шумят при повдигането им.

Можете да използвате и метод за сушене на големи количества билки. Оформянето им в сноп и цялостното им сушене на въздух е също разпространен начин, който нашите баби употребяват.

  • Разделете билките на снопи. Завържете ги откъм дръжките, така че да не се разпиляват;
  • Увийте около целия сноп хартиена фуния, за да предпазите билките от замърсяване, навяване, насекоми или разпадане;
  • Окачете сноповете обърнати надолу, но отново на защитено от слънчева светлина място;

Важно е мястото, където ще ги сушите, да е не много топло, но и не много студено.

Бързо сушене – във фурната

Сушенето на билките във фурната е по-бързо от стандартния метод за сушене на въздух. Трябва обаче много да се внимава, за да не се изгорят билките, защото това не само ще промени вкусовите им качества, но и ще наруши полезните им свойства.

Какво трябва да направите?

  • Откъснете листенцата от стъблата;
  • Поставете ги в тава за печене;
  • Покрийте ги с тензух;
  • Пуснете фурната на 40-50 градуса;
  • Сушете листата за около половин час, след това ги обърнете старателно и сушете за още половин час;

Изключете фурната, открехнете вратата и оставете билките да се охладят както са си във фурната. След още час ги извадете.

Свързани статии

Експресно сушене – в микровълновата

Ако много бързате със сушенето на своите билки и това е вариант. Имайте предвид обаче, че микровълновата фурна е предназначена предимно да работи с вода. Тоест, загряването на храните в микровълновата става чрез нагряване на водните молекули и преноса на топлина чрез тях. Ако прекалите с времетраенето на сушенето, билките ви ще се унищожат.

  • Отделете листата от стъблата;
  • Поставете ги върху постлана хартия в микровълновата, покрийте с хартиена кърпа;
  • Пуснете микровълновата за 1-1 и ½ минути. Следете отблизо билките, за да спрете веднага, ако усетите, че започват да се съсипват;
  • Ако след това билките не са напълно сухи, пуснете ги за още 30 секунди.

Този метод е подходящ за по-малки количества билки.

Снимки: iStock

Коментирай