За дома

Какво никога да не топлим в микровълновата?

Вредно, опасно и доста мръсно би могло да стане във вашата кухня

02.03.2019г. / 08 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Микровълновата ни спестява много време и миене на съдове за готвене. Претоплянето на храната в нея става за нула време и не изисква особено много електроенергия.

Почти всяко домакинство ползва микровълнова. Само че има някои храни, които в никакъв случай не трябва да се претоплят в нея. Освен храните има и други неща, които нямат място в микровълновата.

Вижте какво никога не трябва да слагате в нея.

Яйца

Тъй като при нагряването на храната с микровълни частиците вода в нея започват да резонират, при яйцата съществува риск от избухване. Това е така заради черупката им, която предизвиква силен натиск, спирайки водните пари от яйцата да излязат извън нея.

Идеи за кухня с мраморни елементи (галерия)

Опаковки от стиропор

Много полуготови или готови храни се продават в стиропорени опаковки. Честа грешка е да се претопля храната направо с тази опаковка, тъй като тя е вид пластмаса, която при нагряване е канцерогенна. Вероятността да се разтопи върху храната ви е голяма. Дори това да не стане, вредните частици от нея пак проникват в ястието и го отравят.

Празни съдове

Когато пускате микровълновата без в нея да има храна, фурната абсорбира собствените си лъчи. Когато няма храна, в която да резонират водни частици, микровълновата прегрява и съществува риск от избухване или запалване.

Сушени люти чушки

Сушените люти чушки съдържат концентриран капсаицин, благодарение на който дължат лютивината и вкуса си. При нагряване в микровълнова и малкото останала влага в чушките се изпарява, което прави капсаицинът многократно по-наситен. При консумация може да прогори гърлото ви.

Плодове

Надали някой би топлил плодове преди да ги яде, но все пак – плодовете, поставени в микровълнова под каквато и да е форма експлодират. Това е така заради голямото количество вода в тях и твърдите обелки и кори, които ѝ пречат да се изпари.

10 лесни трика за чиста кухня

Свързани статии

Алуминиево фолио

Алуминиевото фолио е метал. Като всички останали метали при нагряване с микровълни то може да се запали. Освен това прави храната по-вредна при съприкосновение в тази среда.

Вода

Водата се пренагрява многократно повече от каквото и да е друго вещество в микровълновата. Тя достига точката на кипене по-бързо, отколкото на обикновен котлон, което може да причини пръскане на съда, в който е, или разливането ѝ по цялата вътрешност на фурната.

Хляб

Претоплянето на хляба в микровълновата го съсипва. Той става лепкав, мокър и разпадащ се. Прекаленото му стопляне в микровълновата може дори да го превърне в дъвка.

Сос без капак/супа

Сосовете и супите лесно излизат от съда, в който са поставени, когато се претоплят в микровълновата. Ако не искате да бършете след това цялата фурна, претопляйте ги на котлона. Освен това текстурата им се сгъстява значително, защото голяма част от водата в тях се изпарява много бързо.

Коментирай
5 rate up comment 1 rate down comment
Мира ( преди 5 години )
...поне за вода,ако не я използваш микровълновата,за какво я имаш ,и супа без капак да сложиш-нищо и няма---авторката явно не ползва микровълнова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 12 rate down comment
... ( преди 6 години )
Свободно време