За дома

Растенията, които прочистват дома най-добре

5 полезни естествени фитопречистватели

03.01.2018г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: blog.elegantz.bg

Снимка: blog.elegantz.bg

В дома се наслагват голямо количество прахови частици и живеят микроскопични микроорганизми, които правят въздуха в жилището не особено здравословен.

Домашният прах и частиците замърсявания в затворени пространства предизвикват алергии, респираторни проблеми, хронични заболявания на горни и долни дихателни пътища, астма.

Растения за дома, виреещи и на тъмно

В дома се срещат и много токсични химикали, излъчвани от мебелите и пособията вкъщи. Едно такова съединение е формалдехидът, използван в мебелната индустрия. Освобождаван на затворени пространства вкъщи той може да причини рак и дихателни проблеми.

Растенията имат мощта да прочистват затворените помещения вкъщи, по-специално някои от тях.
Кои са растенията, които задължително трябва да имате в дома си, за да разчитате на чист въздух?

Палми

Палмовите дръвчета имат особено силни свойства в премахването на замърсяванията на въздуха в затворени пространства и помещения. Те са особено ефективни в неутрализирането на формалдехида, който е отрова и в затворени помещения може да е особено опасен. Освен това са и много красиви и винаги са добър избор за декорация на хола, например.

Каучукови растения

Каучуковите растения, по-специално каучуковият фикус, имат свойството да прочистват въздуха вкъщи. Те обожават директното осветяване и са подходящи за поставяне на централно място в хола или спалнята. Можете да отглеждате каучуков фикус и в офиса, където въздухът е дори по-замърсен от този вкъщи.

По-малки и от най-малките растения бонзай (галерия)

Свързани статии

Английски бръшлян

Английският бръшлян е пълзящо и увивно растение, което се отглежда предимно отвън. Чудесно е за декорация на фасадите на къщи и блокове. Той обаче може да се отглежда и в помещения. Има свойството да абсорбира формалдехида като се свързва с молекулите му.

Бостънска папрат

Бостънската папрат също успешно неутрализира формалдехида. Има свойството още да премахва други токсични съединения като бензол и ксилол, компоненти на бензиновите газове, които могат да мигрират от гаражи в близост или големи булеварди.

Спатифилум

Едно изключително красиво растение с прелестни цветове. Това е спатифилумът. Той е едно от най-добрите растения срещу вредни частици и токсични газове в дома. Освен че ще пречиства помещенията ви, спатифилумът ще краси със своята нежност.

Коментирай