Какво да изхвърлите от дома си през новата година

11. Пантофи – 6 месеца

Колкото и консуматорско да ви се струва, изхвърляйте домашните пантофи след около 6 месеца и си набавяйте нови. Те се превръщат в потенциално опасен развъдник за гъбички и други болестотворни микроорганизми.

12. Възглавници – 2-3 години

Възглавниците задържат пот, прахови частици, развъждат акари. Освен това след 2-3 години започват силно да губят формата си, което е предпоставка за изкривяване на врата.

13. Одеяла – 7 години

Животът на одеялото е около 7 години, най-много 10. Сменяйте одеялата си приблизително на този период, за да се предпазите от същите проблеми като с възглавниците.

14. Матрак – 8-10 години

Купете си нов матрак след десетилетие. Приблизително толкова е и срокът им на годност.

15. Дървени дъски за рязане – 3 години

Колкото и да ви е любима дъската за рязане е препоръчително да я сменяте през 3 години, защото в цепнатините на дървото се задържат бактерии, които могат да проникнат в храната.

Още по темата

16. Шпатули – 2 години

Шпатулите за разбъркване на храна, дървени лъжици и подобни на тях прибори, особено от пластмаса, трябва да се сменят през 2 години. Това важи най-вече за дървените прибори.

Кои са най-вредните пластмаси в бита ни?

17. Гъби за измиване на съдове – 2 седмици

Гъбите са идеален развъдник за бактерии и микроорганизми. Те са винаги влажни и топли, което е предпоставка за развитие на инфекции.

18. Маски – 1 година

Ако имате предпазна маска, която ползвате при боядисване на стени или някакъв стар противогаз, изхвърлете ги. Срокът им на годност не надхвърля повече от година.

19. Витамини – 3 години

Витамините могат да се съхраняват не повече от 3 години. След това ефективността им рязко намалява.

20. Смартфон – 3 години

За съжаление, скъпите и модерни смартфони са абсолютният рекордьор по развъждане на вредни и опасни за здравето бактерии. Дори телефонът ви да е здрав е препоръчително да го смените, за да се предпазите от потенциални инфекции и заболявания. И без това новите приложения изискват по-съвременна технология, на която да работят.