За дома

6 начина да не съсипете дрехите в пералнята

Кои са те

01.03.2018г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прането на дрехите в пералнята крие куп рискове, най-вече от съсипване на плата или боядисване. За да знаем как да се предпазим от тези неприятни случки, трябва най-напред да знаем какви грешки допускаме.

Сушите бельото в сушилнята на висока температура 

Дори любимите ви дантелени или сатенени сутиени да успеят да устоят на високите градуси в пералнята, екстремната температура в сушилнята ще ги довърши. Винаги перете и сушете бельото си на средна температура, ако искате да му се радвате по-дълго.

Екологични методи за пране, които ще ви спестят средства

Перете дънките много често

Не че трябва да ходите мръсни, разбира се, но все пак дънковият плат не трябва да се пере по-често от веднъж в седмицата, ако искате да остане здрав по-дълго.

Перете тъмните дрехи на висока температура вместо на средна или хладка

Така рискът да оцветите останалите дрехи е много голям. Или сортирайте много стриктно тъмните дрехи, за да ги изперете спокойно на по-високи градуси, в случай че са силно замърсени, или ги перете с останалите по-светли, но с хладка вода.

Свързани статии

Перете и сушите дрехите без да ги обръщате на обратно 

Ако искате да запазите дрехите свежи по-дълго, обръщайте ги откъм опакото, когато ги перете или сушите. Това предпазва цветовете и материите.

Любопитни факти за омекотителите за пране

Оставяте петната да стоят върху материята твърде дълго

По този начин замърсяването прониква максимално в тъканта и се запечатва в нея. Шансовете да изперете старо петно намаляват с всяка изтекла минута.

Игнорирате етикетите 

Разбира се, невинаги информацията на етикетите е адекватна, защото до голяма степен значение има къде са произведени дрехите. Но въпреки това трябва да ѝ се обръща внимание. Тя е полезен ориентир.

Коментирай