Много изследвания са доказали във времето, че поддържането на градина и грижата за растения и насаждения носи редица физически и психически ползи. С края на зимата се поставя началото на новия градинарски сезон.

Подгответе градината си за пролетта с тези 5 лесни стъпки.

1. Почистете.

През есента и зимата в почвата и над нея се натрупват всякакви боклуци и гниещи отпадъци – листа, клони, паднали и изсъхнали плодове, остатъци от коренища и луковици. Преди да пристъпите към засаждане на новите растения през пролетта, почистете почвата от всички тези отпадъци.

>> Нестандартни идеи за градинска декорация (галерия)<<

Колкото по-бързо почистите леглата на луковиците на вашите цветя, толкова по-бързо и безпроблемно ще пораснат растенията ви.

2. Подгответе си инструментите.

Почистете градинарските си инструменти, ако не сте го направили през есента. Дори да сте ги почистили е препоръчително отново да ги освежите, за да предпазите растенията си от бактерии и микроорганизми.

Направете си списък с нужните неща, за да сте наясно какво ще ви е необходимо и да сте подготвени.

3. Подхранете почвата.

За да съживите почвата, а и за да я направите по-плодородна е необходимо да я подхраните с минерали и натурални торове. Можете да използвате и компост. Той ще даде необходимите хранителни вещества на почвата, така че растенията ви да пораснат здрави.  

Още по темата

>> Направете градината си прекрасна тази пролет! (галерия)<<

4. Направете си план.

Обмислете какво ще засаждате, за да разпределите правилно, хармонично и взаимно спомагателно вашите растения. Както знаем, някои растения растат и се развиват в компанията на определени видове. Имайте това предвид.

Разделете градината си на части, в които да разпределите храстите, цветята, дръвчетата. Всеки вид растение има нужда от различно пространство, напояване, подхранване.

5. Поддържайте регулярно.

Градинарството не приключва със засаждането. Направете си план за действия през целия сезон. В зависимост от вида си растенията изискват специфични грижи, подрязване, премахване на сухите листа, цветове или плодове.