За дома

Грешки в чистенето, които оставят бактерии в дома

Пропуски, които да имаме предвид

05.11.2018г. / 11 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато чистим често пропускаме съществени места, на които се натрупват бактерии. Невинаги си даваме сметка, че е важно и с какво почистваме, защото самите пособия могат да създават среда за развитие на вредни за здравето микроорганизми.

Какви грешки допускаме най-често при чистене и как да ги избегнем? 

Как да почистим ютията? 

Нямаме план за чистене 

Стратегията е важна във всеки аспект от живота и всяка дейност, с която се захващаме. Това важи и за чистенето. Ако чистим хаотично е много по-вероятно да пропуснем някое важно място, отколкото ако имаме предварителен план за действие, рутина, която да спазваме.

Чистим с мръсни гъби и парцали 

Ако средствата, които ползваме при чистене са стари, влажни, скъсани и многократно експлоатирани, много по-вероятно е те да са средище на бактерии. Старите гъби и парцали, които са ползвани дълго време и не са изпирани след всяко чистене, могат да заразят дома ви с опасни гъбични и бактериални микроорганизми, носещи потенциален риск за здравето.

Не чистите матраците 

Една често срещана грешка, която допускат много хора е да неглижират чистенето на матраците. Повечето от нас смятат, че редовната смяна на чаршафите решава този проблем, но не е така. Бактериите преминават през тъканите на спалното бельо и проникват през кожата ни. Редовното почистване и дезинфекциране на матраците е от голямо значение.

Не почистваме дъските за рязане

Една средностатистическа дъска за рязане има около 200 пъти повече бактерии от тоалетната чиния. За да се отървете от тях е важно след абсолютно всяко ползване да я измивате щателно и да я изсушавате напълно преди следващата употреба. За предпочитане е поне веднъж седмично почистването да става със спирт, алкохол и препарат за чинии.

Как да почистим петната от белите обувки?

Пренасяме бактерии чрез прането 

Много хора перат дрехите си на ниски градуси, за да не увредят цветовете и тъканите. Това обаче създава риск от размножаване на бактерии и пренасянето им от едно пране в следващото.

Не почистваме кофите за боклук 

Поставяме найлонови пликове в кошовете за боклук, в които изхвърляме отпадъците. Смятаме, че по този начин предпазваме повърхността на кофата от бактерии, но това не е така. Почиствайте редовно кошчетата, за да сте сигурни за здравето си.

Рядко чистим вътрешността на миялната 

Това, че миялната машина сама по себе си е предназначена да мие съдовете ви не означава, че се самопочиства. Необходимо е от време на време да миете вътрешността и дюзите ѝ с препарат, за да сте сигурни в дезинфекцията ѝ.

Коментирай