Дори да не сте сред най-разпалените кулинари вероятно поне веднъж кухненските съдове, в които готвите, са ви загаряли до неузнаваемост. 

На всеки се е случвало. Трудното идва след това, когато трябва да ги почистите. 

Различни употреби на препарата за съдове

Вместо да търкате с часове без резултат, опитайте някои хитри трикове за почистване на загорели тенджери, тигани, тави

1. Напълнете съда с гореща вода. Налейте в него препарат за миене на чинии или течен сапун. Поставете съда на котлона. Започнете да разбърквате с шпатола, докато усетите, че загорялото започва да се отделя от дъното и стените. 

2. Не спирайте да разбърквате най-малко 15 минути, за да сте сигурни, че загорялото ще се отлепи лесно. 

3. Когато сте сигурни, че повърхността на съда вече е освободена от грубия загар, почистете с телена четка, за предпочитане с дръжка, за да не нараните ръцете. Използването на тел се допуска само при съдове, чието покритие не може да се нарани с този метод, например стомана, чугун. Тефлоновите и керамичните съдове не биха издържали теста с телената четка. 

Още по темата

Ето колко често трябва да сменяте гъбата за съдове!

4. Ако съдът е от неръждаема стомана или чугун можете да използвате и смес от сода за хляб и вода. Съотношението трябва да е в полза на содата. Консистенцията трябва да наподобява паста. Втрийте смело пастата в загорелите повърхности. Абразивната ѝ структура ще помогне за отделянето на загорялата храна от съда. 

3 начина да предотвратите загарянето:

1. Намалете температурата на готвене. Колкото по-горещ е котлонът, толкова по-бързо и лесно храната загаря в него. 

2. Когато използвате съдове без специално покритие против залепване, уверете се, че температурата на съда не надвишава 230 градуса. 

3. Използвайте неръждаема стомана или чугун, ако рецептата ви изисква готвене на висока температура.