За дома

Как най-лесно да изперете петно от кръв?

Упорити замърсявания, които се изпират трудно

04.08.2018г. / 07 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Петната от кръв са трудни за отстраняване и често остават следи от тях дори след изпиране. За щастие има някои домашни трикове, които могат да помогнат за отстраняване на упоритите петна, сред които е и кръвта. Ето ги и тях:

Оцет 

Без значение как точно е попаднала кръвта върху дрехата е важно тъканта да се третира възможно най-бързо, за да не остане леке. Ако оставите да минат 24 часа или повече, шансовете са по-малки.

5 трика за премахване на жълтите петна от белите дрехи

Намокрете петното с ябълков оцет или бял оризов оцет, за да не оцвети дрехата. Оставете да подейства 10 минути. Изперете ръчно или машинно.

Амоняк 

Амонякът помага не само за изпиране на петна от кръв, но и от урина, антиперспиранти, дезодоранти. Разтворете амоняк във вода в съотношение съответно 1:2. Накиснете дрехите за 5-6 минути преди да изперете.

Перхидрол 

Този метод действа само при пресни петна от кръв, които още не са се запечатили. Нанесете 3-процентов перхидрол директно върху петното за няколко минути. Изплакнете добре с хладка вода. След това изперете по стандартния начин.

Свързани статии

Кола

Този трик е страхотен за премахване на петна от кръв, които са се появили някъде извън дома, където не разполагате с нищо друго, но пък навсякъде се продава тази газирана напитка. Просто полейте обилно петното с кола и оставете да подейства около 10-15 минути. Като се приберете, изперете с вода и сапун. Няма да остане леке.

Бързи трикове за премахване на мазни петна от дрехите

Царевично нишесте 

Царевичното нишесте поема влагата от тъканта и намалява проникващите ефекти на съставките на кръвта. Трябва да се действа бързо. Смесете нишестето със студена вода. Направете нещо като паста. Покрийте с нея петното и втривайте нежно, за да не нараните дрехата. След това сложете дрехата на слънце и оставете да изсъхне. После изперете с вода и сапун. Ако петното не е избледняло, повторете процедурата.

Студена вода със сол 

Разтворете 1 чаша сол в малък леген със студена вода. Накиснете дрехата за 3-4 часа в солената вода. След това изперете със сапун за пране. Петното ще падне доста по-лесно.

Коментирай