За дома

Най-честите грешки при гладене на дрехи

Какво не бива да правим, когато гладим с ютия

30.08.2018г. / 12 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Гладенето не е сред любимите ни домакински дейности, но е задължително, ако искаме да изглеждаме добре. За да бъде обаче този процес ефективен и да не отнема прекалено много време, има важни неща, които трябва да се спазват.

Ако държите да се справяте отлично с ютията, тогава избягвайте следните грешки:

Гладите дрехи, които са много сухи

Много хора допускат грешката да гладят прекалено сухи дрехи, а не знаят, че досадните гънки се гладят по-бързо и лесно, ако са леко влажни. Когато са прекалено сухи е трудно да се изгладят перфектно и може да отнеме много повече време. 

Гладите деликатните материи накрая

Когато гладите фини материи трябва да сте наясно с коя програма на ютията да работите и каква да е температурата. Много често хората допускат грешката първо да изгладят дрехите от по-груби материи, оставяйки деликатните за накрая, без да преценят, че ютията вече е загрята и може да увреди фините дрехи, ако не я намалите. 

>> 5 хитрини за бързо гладене на дрехи <<

Забравяте да почистите ютията

Една често срещана грешка е да не почистите ютията, след като приключите с гладенето. Добре е да я почиствате редовно, ако не всеки път, то от време на време. Понякога по повърхността остават петна от дрехите, които сте гладили и ако не са почистени, могат да увредят не само ютията, но и следващите дрехи, които сте планирали да обработите. 

Държите в ютията мръсна вода

Понякога в бързината да свършим с досадното домакинско задължение, забравяме да изхвърлим водата от ютията, с която сме гладили. Така се случва, че тя застоява, но може при следващото гладене да създаде проблем и да остави грозни петна върху дрехите. Затова винаги проверявайте, преди да започнете да гладите, дали не сте забравили вода от предния път и я почистете. 

Не използвате пара при голямо количество дрехи

За да бъде гладенето наистина бързо, лесно, ефективно, е добре да обработвате дрехите с пара, особено ако ви чака голям куп текстил. 

>> 5 предимства на уредите за гладене с пара <<

Коментирай