За дома

Как лесно да почистите загорели тигани и тенджери?

Трик без помощта на вредни препарати

17.03.2019г. / 06 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Готвенето иска време и усилия, особено накрая, когато трябва да измиете загорелите съдове. Това е най-омразната част от иначе доставящото удоволствие приготвяне на вкусна храна. Безкрайно търкане с агресивни препарати, телени четки и увреждащи кожата и ноктите груби гъби за миене на съдове са само част от неприятната картинка.

Лесно почистване с газирана напитка

Можете обаче да си спестите целия този ужас и да почистите загорелите си съдове бързо, лесно и без употребата на вредни препарати. Как?

Използвайте магическите продукти, които имате в кухнята си – сода и оцет. Те наистина правят чудеса и отстраняват загорелите мазнини по тигани, тенджери и тави без незалепващо покритие.

Какво трябва да направите?

Напълнете тенджерата (или друг загорял съд) с вода. Във водата пуснете няколко лъжици сода. Добавете ½ чаша оцет. Оставете водата да заври.

Ако водата се изпари преди загорелите останки да са се разтворили, добавете още малко вода, сода и оцет и оставете да къкри. Свалете от котлона, излейте течността. Поръсете сода върху дъното на тигана (тенджерата). Добавете още малко оцет. Оставете да престои така 10 минути. След това почистването е много по-лесно и не се налага търкане.

Евтин трик за почистване на ръжда

Друг начин е като поставите тенджерата на котлона. Поръсете обилно със сода. Налейте съвсем малко вода и оставете да се загрее. След това заливате с ½ чаша оцет и продължавате да държите на котлона. Разбърквате с дървена лъжица през цялото време. Когато започне да се образува каша, свалете от котлона и измийте съда.

Коментирай