За дома

Как да удължите живота на очилата си?

Грешките, които не трябва да допускате

07.05.2019г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Очилата, независимо дали са диоптрични или слънчеви, се нуждаят от специални грижи, за да ви служат достатъчно дълго без да поставят в риск зрението ви. Съществуват някои грешки, които много хора допускат и които значително скъсяват живота на стъклата и рамките.

Вижте как правилно да се грижите за очилата си.

Какво трябва да знаят хората, носещи очила?

Винаги слагайте и сваляйте очилата с две ръце

Когато поставяте и сваляте очилата само с едната си ръка, разваляте фината центровка на рамката. По този начин окото ви ще се натовари, тъй като стъклото и лещата няма да са позиционирани правилно. Възможно е да се влоши зрението и да ви боли глава.

Избягвайте да почиствате очилата погрешно

Неправилното чистене на стъклата и рамките скъсява живота на очилата. Ако използвате различни дрехи, хавлиени кърпи или хартия, за да почиствате очилата, ще надраскате повърхността на стъклата. Още по-неприятното е, че неправилното забърсване на стъклата с неподходящи препарати и тъкани води до свалянето на предпазващата повърхност при антирефлексни стъкла.

Стъклата и рамките трябва да се почистват единствено със специален разтвор за целта, както и с микрофибърна кърпа за почистване на стъкла, която е нежна и без абразивни нишки.

Изплаквайте очилата с бутилирана вода, за да ги изплакнете на плажа

Пясъкът на плажа може да надраска сериозно стъклата на очилата и да наруши защитното им покритие. Солта във водата също има абразивен характер. Затова изплаквайте със сладка чиста вода очилата много внимателно.

Свързани статии

Дръжте очилата далече от нагряване

Не оставяйте очилата си в близост до прозорци или на таблото на колата. Нагряването може да наруши рамките, както и самите стъкла.

4 мита за слънчевите очила

Не носете очилата отгоре на главата

Ширината на главата ви е съвсем различна от тази на слепоочието. То е по-тясно, затова носенето на очилата отгоре на главата като диадема предизвиква тяхното разширяване и разцентроване.

Не оставяйте очилата със стъклата надолу

Това е най-лесният начин да ги надраскате и да нарушите специалните покрития, които имат. Поставяйте очилата само с рамките надолу, за предпочитане е да са винаги в кутията си, когато не са на лицето ви.

Коментирай