За дома

Полезни употреби на кромида

За какво освен за готвене можем да го използваме

14.05.2019г. / 07 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лукът е незаменим в много рецепти. Без него вкусът не е същият. Той обаче може да се използва не само в кулинарията, а в поддръжката на целия дом. Кромидът има много повече употреби, отколкото предполагате. За какво още можем да го използваме?

Елиминира миризмата на прясна боя

Ако наскоро сте пребоядисвали стените в дома си или в някое от помещенията, миризмата ще ви дразни дълго време, особено ако боята е блажна. За да я неутрализирате, използвайте лук. Поставете дебели резени лук навсякъде из помещението. Той ще погълне силната миризма.

Полезни алтернативни употреби на ориза (галерия)

Успокоява ужилвания и ухапвания от насекоми

Втрийте лук на засегнатото от насекомото място. Зачервяването, паренето и болката ще отминат.

Помага при изгаряния

Лукът помага не само при ухапвания от насекоми, но и при слънчево или топлинно изгаряне. Неговите активни вещества потушават огъня и намаляват болката и дискомфорта.

Предпазва авокадото от покафеняване

Когато бъде нарязано, авокадото покафенява много бързо под влияние на кислорода във въздуха. Лукът спира процеса на оксидиране, което запазва авокадото свежо и зелено за по-дълго.

Премахва заскрежаване от прозорците

Това свойство на лука е много удобно за шофьорите, защото прави стъклото прогледно дори през зимните месеци, в които температурите са много ниски и се образува скреж по стъклата. Втрийте пресен лук по стъклата на колата или прозорците в дома и ще се убедите как не само скрежът изчезва, но и не се образува нов.

Свързани статии

Помага при акне

Смесете лук, овес и мед в блендер, за да си направите маска за лице против акне. Ако добавите малко канела и жълтък ще направите маската още по-богата на хранителни и противовъзпалителни вещества.

10 алтернативни употреби на зехтина

Премахва ръжда от остриета и ножове

Натъркайте остриетата на инструментите или ножовете си с лук, за да премахнете ръждата от тях. Това не само ще почисти заострената част на вашите инструменти, но и ще ги предпази от изтъпяване.

За почистване на скара и грил

Нагарът от печените на грил ястия е труден за почистване, но не и ако използвате лук. Киселината в него разтваря изгорелите мазнини и помага за по-лесното почистване на скарата.

Коментирай
Свободно време