За дома

5 невероятни ползи от домашните растения

Подкрепят физическото и емоционалното здраве

04.01.2020г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ползите от растенията в дома са наистина многобройни. Ще се спрем предимно на пет от тях, за да изтъкнем най-важните сред причините да имате поне едно растение вкъщи. Стайните растения и цветя могат да подобрят значително здравето ви, да стимулират паметта и концентрацията ви, да намалят стреса в тялото ви и да повдигнат настроението ви. Без значение дали живеете в малко или голямо жилище, растенията ще ви помогнат да се чувствате по-добре в тяхната компания.

Растения, които трябва да се засаждат в близост

Кои са петте основни ползи за здравето от домашните растения?

1. Подобряват качеството на въздуха.

Както знаем, качеството на въздуха е от съществено значение за здравето. Растенията са естествените пречиствателни системи на планетата, които филтрират замърсяванията от въздуха и контролират количеството на въглеродните емисии, тъй като чрез фотосинтезата въглеродът участва в синтеза на кислород, който растенията освобождават. Затова погрижете се да имате в дома си най-малко 2-3 растения. Те действат като природни овлажнители и ароматизатори. Не са ви нужни изкуствени, които вредят на здравето.

Най-добрите растения за всяко помещение в дома

2. Подобряват концентрацията.

Когато имате растения в дома си, те ви помагат да поддържате паметта и концентрацията си в добра форма. Грижите за тях обикновено изискват стриктност и постоянство, които държат ума ви активен. Винаги сте нащрек да не забравите да полеете растенията си, да ги наторите, пресадите, пренесете от течението на терасата или от студа навън. Всички тези грижи косвено помагат на паметта ви да е в добра форма за по-дълго.

Растения, които няма да се „обидят“, ако ги пренебрегнете

3. Домашните растения намаляват стреса.

Както домашните любимци притежават невидимата сила да отнемат стреса и да даряват безусловна любов на стопаните си, така и растенията влияят позитивно на енергията ни. Те доказано намаляват стреса и напрежението през деня, като оказват благотворно влияние върху настроението ви и атмосферата в дома.

Растенията, които прочистват дома най-добре

Свързани статии

4. Ускоряват процесите на оздравяване.

Растенията като част от природата действат положително върху физическото и емоционалното състояние. Те ви карат да се чувствате по-добре, когато сте край тях, затова и различни здравословни проблеми се оправят по-бързо, щом сте заобиколени от любимите си цветя, дръвчета, храсти или декоративни растения.

5. Те са естествен овлажнител.

При процесите на отделяне на кислород и поемане на въглероден диоксид от въздуха растенията отделят влага. По този начин те натурално овлажняват въздуха в жилището. Вместо да инвестирате в скъпи модерни машини за овлажняване на въздуха, отглеждайте красиви растения.

Растения, които привличат любовта в дома и семейството

Коментирай
Свободно време