За дома

Как да удължите живота на миялната машина

Направете миенето на съдове безкрайно удоволствие

27.04.2020г. / 10 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Миялната машина е истинско удобство за всяко домакинство. Тя отменя човешката ръка в измиването на съдовете и е истински помощник, като ни позволява да използваме цялото това време за приятни занимания.

За да се радваме на помощта на миялната за по-дълго обаче е необходимо да я поддържаме правилно. Ето няколко съвета как да се случи това.

Защо съдовете излизат мръсни от миялната?

Почиствайте редовно филтъра на миялната

Миялната машина има филтър, който събира всякакви нечистотии. Не забравяйте да го почиствате редовно, защото задръстването му съкращава значително живота на машината.

Използвайте препарати против котлен камък

Регулярно добавяйте препарати, които разтварят твърдите наслагвания по вътрешните части на миялната и нейните водопреносни елементи. По тях се наслагва котлен камък, който уврежда машината и може да доведе до бързото ѝ разваляне.

Съдове и пособия, които никога да не слагате в миялната машина

Винаги пускайте топла вода през миялната

Пускането на цикли със студена вода не разтваря добре както остатъците от храна, така и наслагванията по тръбите и елементите на машината. Това съкращава живота ѝ и срока ѝ на експлоатация.

Зареждайте правилно миялната със съдове

Правилната подредба на миялната е от съществено значение за правилното протичане на всеки цикъл на измиване на съдовете. Чашите трябва да са обърнати надолу, съдовете трябва да са изплакнати и подредени в указаните за целта места. Най-мръсните съдове трябва да се поставят в центъра и предната част на миялната.

Най-честите проблеми със съдомиялната машина

Пускайте машината, само когато е пълна

Миялните машини са проектирани да работят при пълен капацитет. Когато я пускате недостатъчно заредена, вие всъщност съкращавате живота ѝ, защото с всеки цикъл механиката в машината се износва.

Не проверявате дюзите

Преди да пуснете миялната е важно да се уверите, че дюзите са отпушени и работят добре. Това ще предотврати евентуални проблеми със самата машина, освен проблеми с неизмити съдове.

Свързани статии

Какво още можем да измием в миялната?

Не слагайте вещи с етикет „не измивай в миялна“

Не всеки предмет може да се поставя в съдомиялна машина. Ако на етикета пише да не се измива в такава машина, наистина не го правете. Ще унищожите предмета, както и миялната. Някои тъкани или повърхности могат да отделят вредни вещества, да се разтварят, да пускат бои, които да увредят машината.

Не игнорирайте оставащата вода

Ако забележите, че след завършване на цикъла в миялната остава вода, не игнорирайте този проблем. Той може да означава, че има запушване или някакъв друг механичен проблем с машината.

Как да вадим по-чисти съдове от миялната?

Коментирай