За дома

Най-честите проблеми със съдомиялната машина

Кога съдовете излизат мръсни?

25.01.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Модерните машини, които ни помагат в домакинството, определено са незаменимо средство за облекчаване на работата вкъщи. Онези от вас, които имат съдомиялни машини знаят колко по-лесен е животът, когато вместо да търкаш чиния по чиния засъхнала храна и мазнотия, просто натискаш копчето!

Но има и редица проблеми, които възникват при работата с техника. И това е неизбежно! Как да се справим с тях? Ето отговорите!

Когато отворите вратата, има вода на дъното! Нормално ли е това?

Възможно е да имате запушена канализационна тръба. Затова е добре да ви посети водопроводчик. Изпразнете машината, махнете филтъра и се уверете, че не е запушен. Чести виновници за запушванията са дребни кости от месо, счупени стъклени чаши, а натрошеното стъкло е невидимо във водата, което го прави невъзможно за забелязване.

Съдовете излизат мръсни от миялната машина!

Дюзите, от които излиза водата, вероятно са запушени. Изключете захранването на машината и я изпразнете. Проверете всички малки дупки, които могат да са запушени. Ако трябва ги почистете с клечка за зъби. Ако има запушвания, водата няма да може да се нагрява добре, а това спомага за трудното отстраняване на мазнините от съдовете.

Чашите излизат запотени от машината

Натопете ги в оцет за около 5 минути. Ако след като изсъхнат помътняването изчезне, това означава, че вероятно имате твърда вода. Тя причинява наслагвания от котлен камък не само по съдовете, но и по машинните елементи на миялната, което съкращава живота й. Използвайте препарати за омекотяване на водата. Когато миете стъклени съдове се уверете, че не е настроена на много висока температура.

Свързани статии

Миялната машина мирише на изгоряло! Какво да правите?

Възможно е някой от нагревателите да е изгорял или да се е разместил така, че да докосва пластмасов елемент. Повикайте техник колкото се може по-скоро!

Как да предпазите цветните съдове?

Най-често твърдата вода е причина за развалянето на цветовете и орнаментите по съдовете. Изплаквайте добре! Ако се налага пускайте допълнителен цикъл на плакнене и употребявайте от време на време препарат за омекотяване на водата.

От вратичката на машината тече постоянно! Как да спрете теча?

Уверете се, че няма заседнал съд или прибор някъде по улеите на вратата. Прегледайте и уплътненията за разлепвания или изваждания, които могат да възпрепятстват затварянето на вратата.

Коментирай