За дома

8 неща, които не трябва да държите в банята

Могат да ви разболеят или просто се развалят

05.05.2020г. / 08 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Банята е място, в което прекарваме голяма част от времето си. За улеснение държим и много вещи там. Топлината и влагата в банята обаче правят съхранението на някои предмети и неща от бита неподходящо. Кои са нещата, които не трябва да държите в банята?

Лекарства

Шкафът в банята е удобно място, в което да държите медикаментите си, които пиете сутрин и вечер например, но не е добре да го правите. Температурата в банята, както и влажността, са по-високи от тези в останалите помещения в дома. Всички лекарства трябва да се съхраняват на сухо и проветриво място, затова банята е неподходяща.

Как да спестим място и да поберем всички принадлежности в банята?

Кърпи и халати

Кърпите, хавлиите и халатите са незаменими в банята. Без тях не можем просто да излезем от банята мокри и да облечем дрехите си. Затова и ги държим вътре, за да са ни подръка. Тази практика обаче е погрешна. Хавлиените кърпи и халати са удобна и подходяща среда за размножаване на бактерии, когато бъдат държани на влага и топлина в банята. Ето защо е важно да се изваждат извън банята да изсъхнат добре.

Книги и списания

По време на уединението в банята и тоалетната на много хора им идва муза за четене. Съхранението на книги и списания обаче в банята и тоалетната ще развали текстурата им и ще ги съсипе много бързо.

Грешки при почистването на банята

Бижута

Парата и високата влажност окисляват бижутата, затова ако държите някои от тях в шкафа в банята, не го правете, ако искате бижутата ви да не потъмнеят, особено сребърните.

Четки за грим

Четките за грим са с гъсти косъмчета, което позволява размножаването на бактерии и микроорганизми в тях. Ако са недобре почистени под влиянието на влагата и топлия въздух в банята тези микроби ще се размножат до опасно количество, което може да ви разболее.

Фъншуй съвети за подредба и разположение на банята

Свързани статии

Четката за зъби

Същото важи и за четките за зъби. Те трябва да се сменят наистина често, за да се предпазим от инфекции с бактериите и микробите, които се размножават в тях. Всички държим четките си за зъби в банята. Това надали ще се промени, но е важно да се спомене, че това създава опасни условия за инфекции. Сменяйте редовно четката за зъби.

Парфюм

Горещината в банята може да увреди качествата на любимия ви парфюм. Тя може да разруши молекулярната крехкост на парфюма и да го направи нетраен.

Красиви идеи за интериор за баня (галерия)

Лак за нокти

Повечето лакове за нокти имат минимум 2 години трайност, ако обаче се съхраняват при правилните условия. Банята определено не осигурява такива условия и ако пазите лаковете си там, ще се развалят много бързо.

Коментирай