За дома

Спасете се от бактериите в банята

Как да почистим и какво да променим по банята

08.05.2013г. / 13 33ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Смята се, че с всяко пускане на душа, милиони бактерии се разпръскват по косата и тялото ви. Неприятна мисъл, нали? Не стига това, ами и с вдишването си ние им помагаме да навлязат още по-надълбоко в организма ни. Ето няколко съвета за това как да се спасим от микробите в банята:

Свързани статии

Душът е много по-уютно място за развитие на бактерии, отколкото ваната. Нея можете да почистите от влагата и да я измиете с препарат, но няма как да проникнете в малките дупчици на душа. Ако няма как да закупите и инсталирате вана в банята си, помислете за инвестирането в по-качествен душ.

Вместо да купувате душ кабина със завеси за банята си, разгледайте какви варианти има за плъзгащо се стъкло. Когато се къпем, капки вода и сапун попадат на завесата и ако тя не изсъхне скоро след като е била намокрена, става идеална среда за развитието на микроби. Стъклото се почиства лесно с гумена приставка и може да бъде третирано с дезинфектиращи препарати.

Едно от най-мръсните места в банята – мястото, където държим четките си за зъби. На първо място – често се намира много близо до тоалетната и е непрестанно атакувано от бактерии. На второ – хората рядко се сещат да го почистват. Не пропускайте да измивате чашката с четките поне веднъж в седмицата. Освен това, ако все още правите основен ремонт у дома, постарайте се да намерите начин да разположите тоалетната и мивката възможно най-далеч една от друга.

Потърсете капачки за четки за зъби, за да не попадат микроби върху това, с което миете устата и зъбите си. Нека изсъхват преди да ги покриете, за да не остават влажни и приветстващи бактериите да се развиват върху тях.

Затваряйте шампоаните, балсамите, душ геловете и всяко едно нещо, което има капачка. По тях се събира прах, а заедно с нея идват и нежелани гости. Ако бутилката е празна, директно я изхвърлете. Изберете течния сапун пред твърдия, за да намалите броя на микробите и почиствайте цялата баня веднъж в седмицата.

Коментирай