За дома

Как да ароматизирате всяко кътче от дома си

Няколко лесни трика за връщане на приятния аромат вкъщи

21.05.2020г. / 17 06ч.
Илияна Николова
Активен въглен. Снимка: istock

Активен въглен. Снимка: istock

Колкото и щателно да почистваме дома си, колкото и да проветряваме, в определени кътчета от жилището се наслагват неприятни миризми, които пречат на комфорта ни и карат дома ни да изглежда мръсен без това да е така. За щастие има няколко много хитри и полезни начини да се справим с лошите миризми вкъщи без да използваме химикали и вредни препарати.

Как да накарате дома си да ухае прекрасно отново?

За какво още да използваме портокаловите кори?

Освежете хладилника си с ванилия

Един изпитан хитър трик за освежаване и дезодориране на хладилника, в който се наслагват невероятно много неприятни миризми, е ванилията. Тя може да се пребори с тежки миризми, като плесенясали зеленчуци, риба, чесън. За да неутрализирате тези лоши миризми, напоете памучен тампон с течна ванилия и го оставете на някой рафт в хладилника. Само след около час ароматът на ванилия ще е изпълнил целия хладилник.

Как да ароматизираме всяко кътче на дома?

Същото можете да направите и с помощта на сода за хляб. Тя обаче не оставя допълнителен приятен аромат, като ванилията, а просто изсмуква всички лоши миризми от хладилника.

Дезодорирайте кошчето за боклук

Много често държим кофата за боклук в кухнята. Така е много по-удобно да изхвърляме отпадъците от приготвянето на храна и отварянето на различни опаковки. Кошчето за отпадъци ни е на една ръка разстояние и изхвърлянето им става бързо и удобно. Лошата миризма, която обаче е чест спътник на кофата за боклук изпълва цялата ни кухня. Това е изключително неприятно, защото в кухнята се храним.

5 натурални начина да изчистите и ароматизирате хладилника

За да се справите с този проблем, подредете няколко слоя вестник или листове от стари брошури на дъното на кофата. Те ще поемат всички течности, изтичащи от изхвърлените отпадъци. Върху тях поставете една мокра кърпичка. Тя ще излъчва приятните си аромати, докато изсъхне. Това ще помогне да намалите излъчването на лоши миризми от кофата.

Почистете и ароматизирайте съдомиялната с оцет

Ако вашата миялна понамирисва неприятно след няколко цикъла на употреба и измиване на съдовете, пуснете един цикъл, като вместо препарат сложите ябълков оцет. Той има антибактериален и неутрализиращ ефект спрямо лошите миризми в съдомиялната. Свежият му аромат ще усили допълнително миризмата на препарата за съдове, който ползвате.

Ароматни употреби на ваниловия екстракт

Активен въглен за неутрализиране на всякакви миризми

Поставете късчета активен въглен на най-миризливите кътчета в дома. Активният въглен има много мощно свойство да изсмуква всички силни миризми и влагата, като същевременно предпазва от поява на мухъл.

Коментирай
Свободно време