За дома

Алтернативни употреби на бебешкия шампоан

За какво още можем да го използваме

18.06.2020г. / 09 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бебешкият шампоан предлага нежна грижа за косата и кожата на вашето бебе. Той обаче притежава още качества, които биха ви били полезни в домакинството. Бебешкият шампоан има редица алтернативни употреби, за които може би не знаете. Ето какви.

За измиване на лицето

Тъй като формулата на бебешките шампоани е изключително нежна и щадяща за кожата, можете да го използвате като средство за измиване на лицето и премахване на грим.

Полезни алтернативни употреби на сапуна

За лесно отлепване на лепенка

Лепенките понякога залепват много силно за кожата. Отлепянето им е особено болезнено за децата. За да отлепите по-лесно лепенка от кожата, намажете малко с бебешки шампоан. Той няма да щипе по наранената кожа и ще помогне на лепилото да се отлепи по-лесно.

За почистване на бижута

Ако содата за хляб ви се струва твърде груба и абразивна за вашите любими скъпи бижута, опитайте да ги почистите с бебешки шампоан. Смесете шампоана с малко вода. Накиснете бижутата вътре за известно време. След това ги разтрийте с нежна мека четка и изплакнете. Ще блеснат.

Алтернативни употреби на различни домакински пособия

За почистване на пода

Бебешките шампоани не съдържат алергени и други опасни вещества, които могат да причинят куп здравословни проблеми. Затова можете да ги използвате и като заместител на стандартните почистващи препарати за под например, които са силни, агресивни и могат да предизвикат алергии, астма и кожни раздразнения. Миенето на пода с бебешки шампоан е особено подходящо, ако в дома има бебе, което лази по пода.

За почистване на кожена мека мебел

Бебешкият шампоан е нежен както към вашата кожа и тази на бебето ви, така и към кожените изделия в дома. Меката мебел от кожа се захабява лесно при употреба, по нея остават следи от мръсотия. Можете лесно и щадящо да ги почистите с бебешки шампоан, разтворен във вода.

Алтернативни употреби на клечките за уши

Кожени якета

Същото важи и за коженото ви яке, което не може да се пере в перална, защото ще се увреди. Но пък може да се изпере ръчно с бебешки шампоан, който щади кожата и не я уврежда.

За ръчно пране на коприна и други деликатни материи

Бебешкият шампоан е подходящ за ръчно пране на деликатни платове, които се увреждат от агресивни препарати и машинно пране. Сред тях са дантели, коприна, лен, фин памук, жарсе, кашмир и други.

10 алтернативни употреби на зехтина

За почистване на четките за грим

Четките за грим са средище на бактерии и микроби. Трябва да се почистват редовно, за да предпазите кожата си от инфекции. Бебешкият шампоан е подходящ и за тази цел, защото премахва бактериите и същевременно не уврежда косъмчетата на четките.

Полезни алтернативни употреби на ориза (галерия)

Коментирай