За дома

Бирено прет-а-порте

Според начина на ферментация бирата се дели на ейл, лагер и ламбик

18.08.2020г. / 13 44ч.
Мария Дуковска
Бирено прет-а-порте

Бирата е новото черно и не е задължително да е тъмна. За нея с пълна сила важи максимата, че модерното е добре забравеното старо. А бирата наистина е стара. Тя е една от първите специално приготвяни напитки в историята и вероятно се появява в средата на десетото хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури, а първите писмени свидетелства за консумирането ѝ са от следващото хилядолетие в Древен Египет и Месопотамия.

И ако доскоро се смяташе, че тя е привилегия на мъжката половина от света, в последните години популярността ѝ сред дамите расте. Първо, защото бирата е чудесно социално питие, леко, нискоалкохолно и много подходящо за сладки приказки. Освен това се развенча и митът, че бирата е враг на фигурата – калориите в една чаша бира не надхвърлят тези на чаша вино, а благотворното влияние на хмела върху кожата и косата е доказано. Затова днес пивото е класическа унисекс мода. Може да го видим както на домашната трапеза или в типично мъжки пъбове, така и на коктейлни маси до клъч чантички в компанията на високи токчета.

Според начина на ферментация бирата се дели на ейл, лагер и ламбик. 

Ейл – ферментира при по-високи температури (15 – 25 °C) с използване на пивни дрожди за висока ферментация. Бързината на процеса придава различни плодови ароматни оттенъци – къпини, малини, боровинки, банан и др., както и по-голяма плътност. 

Лагер е най-разпространеният тип бира в света, ферментираща при ниски температури – около 5-15 °C. Процесът на ферментация е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати в сравнение с бирите от типа ейл, и задължително се консумира силно изстудена. Над 90% от различните марки бира в света са тип лагер. Такива са и почти всички бири, които се произвеждат в България. 

Ламбик е белгийска бира, тип ейл, която се прави в района на Брюксел, чрез спонтанна ферментация с диви дрожди, които виреят само там. Ферментацията протича в бъчви, използвани за отлежаване на вино. Този тип пиво е силно ароматно и според класификациите спада към типа „Кисел ейл“.

Независимо каква бира предпочитаме, и за нея важи основното правило в модата – избери това, което изразява най-добре твоя собствен характер. И ѝ позволи да разкрие в пълнота качествата си, като я консумираш в точната температура. Тук избора на градуси трябва да е толкова прецизен, колкото изборът на дрехи и обувки по мярка – 5-7 °C за светлото пиво, 8 °C за пшеничната бира и 9 °C за тъмното пиво. 

А за това, че бирата вече е задължителен моден аксесоар от лайфстайла на съвременната жена, говори недвусмислено и фактът, че все повече се налагат освен традиционните „прет-а-порте“ брандове и разновидности, така и „от-котюр“ /висша мода/ лансирания на крафт бири. 

И ако за модата най-важните столици са Париж, Милано и Ню Йорк, то фешън дестинациите за бирата са Германия, Чехия и Белгия. В Lidl може да намериш както класическа немска и чешка лагер бира, така и нови вкусове и крафт варианти, които да пасват идеално на летния гардероб и настроение.

Здраве и красота